alt text

Jan-Jelle in Chili

Altijd al naar Chili gewild, maar toch nog de ervaring van een ander willen lezen? Jan-Jelle raadt het iedereen aan, lees zijn verhaal hier!

  • Avontuur
  • Reizen
  • Zuid-Amerika
  • Chili
naar blogs

Hey! Who are you and where are you from? Where do you study/live/work?

Hi! Ik ben Jan-Jelle en ik kom uit Venlo. Ik studeer Human Resource Management aan de HAN Hogeschool.

Wat was het eerste wat je dacht toen je in Chili aankwam?

Ik was heel enthousiast en blij om deze reis te maken. Ik kwam om 1 uur ‘s nachts aan in Chili en was ook door de reis moe. Voorbij de luchthaven van Santiago liggen industrieterreinen en de wat armere wijken van Santiago. Maar verder Santiago in begon het er beter uit te zien voor zover er wat te zien was op dat tijdstip. Ik dacht dus eerst dat Chili een armer land was door de wijken grenzend aan het vliegveld maar dit viel achteraf en in de dagen van verkenning reuze mee.

Wat was het meest shockende verschil tussen Nederland en Chili?

Het landschap. Je raakt niet uitgekeken op de uitgestrekte landschappen die Chili in zijn geheel te bieden heeft. In het noorden ligt de Atacama woestijn (droogste woestijn ter wereld) en in het zuiden liggen gletsjers en ijslandschappen. Door heel Chili liggen ook honderden non-actieve vulkanen verspreid in het Andes gebergte. Deze grote verschillen in landschappen maken Chili heel indrukwekkend om te zien. Dit is een immens verschil met het landschap in Nederland. Dus het verschil in landschap.

Heb je ooit heimwee gehad? Hoe ben je hiermee omgegaan?

Ik heb totaal geen last gehad van heimwee maar dit is waarschijnlijk ook omdat ik maar twee weken in Chili ben geweest.

Voel je je thuis in Chili? Waarom (niet)?

Ik voel me wel thuis in Chili omdat mensen heel vriendelijk zijn. Ik sliep in een studentenhuis met 15 andere mensen en iedereen was heel behulpzaam, gezellig en vriendelijk waardoor ik me thuis voelde. Het is natuurlijk leuk om ofwel alleen of samen met anderen Chili te ontdekken.

Geef ons tips over met je wie je bevriend moet raken in het buitenland. De Russen? De Ieren? De Amerikanen?

Dit is een lastige vraag want van elk land zijn de mensen natuurlijk individueel ook verschillend. Ik kan zeggen dat ik bevriend ben geraakt met mensen van verschillende landen, onder wie Duitsers, Mexicanen, Nederlanders, Belgen en Fransen. Ik merkte wel dat Spanjaarden iets meer op zichzelf waren in Chili. Qua toeristen van verschillende landen viel het me op dat er ontzettend veel Fransen en Mexicanen waren in de delen van Chili waar ik ben geweest. Van deze twee zijn de Mexicanen beter om te hebben als vriend.

Beschrijf de inwoners van Chili in drie woorden.

Gastvrij maar lui.

Was er een typisch lokaal gerecht dat je ECHT niet kon eten?

Nee van wat ik gegeten heb was het allemaal goed en ik heb van anderen ook niks gehoord over heel slecht eten.

Wat heb je geleerd van je ervaring in het buitenland? Was het de geliefde community die je leuk vond? De goedkope cocktails? De prachtige natuur? Of was je ervaring minder dan verwacht? Details, we willen details!

Ik heb geleerd dat er cultuurverschillen zijn over de wereld en dat mensen op totaal verschillende manieren kunnen leven maar toch ook allebei een goed leven kunnen leiden. De community waar ik in zat tijdens mijn verblijf was heel leuk en ook erg goed om te hebben mocht je ergens hulp bij nodig hebben.

Ik heb geleerd dat Chili een welvarend land is ondanks dat het in Zuid-Amerika ligt. Je betaalt voor levensbehoeften ongeveer dezelfde prijzen als in Nederland. De prachtige natuur is zeker goed om een keer te aanschouwen en ik raad het ook ten zeerste aan om dit te doen. Mijn ervaring was zeker niet minder dan dat ik had verwacht van tevoren. Leuke feestjes, vriendelijke mensen, prachtige natuur en niet al te prijzig.

Desondanks alle schoonheden van het land is het natuurlijk wel een land in Zuid-Amerika en heerst er hier en daar alsnog armoede. Het is daarom niet aan te raden om in de late uren alleen over straat te lopen. In bepaalde gedeeltes hier worden ook zakken gerold en mensen bestolen of gechanteerd. Alle voordelen die het land te bieden heeft voor een bezoek wegen wel op tegen de enkele nadelen die je echt overal ter wereld wel zal vinden.