alt text

Julee in Montpellier, Frankrijk

Julee uit Amsterdam woonde een half jaar in Zuid-Frankrijk, waar ze een taalcursus Frans volgde. Alles over nieuwe vrienden maken, heimwee en de Franse mentaliteit lees je in haar blog!

  • Avontuur
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Europa
  • Frankrijk
naar blogs

Julee in Montpellier: "Als je het moeilijk vindt om nieuwe vrienden te maken, doe dan een taalcursus!"

Mijn eerste gedachte: HEET! Zo heet. Ik was gekleed voor slecht Nederlands septemberweer en toen ik uit het vliegtuig stapte in Montpellier, voelde het alsof ik in een sauna was beland. Nadat ik de hitte (en het zweet) had aangepakt, moest ik mijn host voor de eerste paar dagen zoeken. Ging fout. Ik was een klein beetje nerveus voordat ik in het vliegtuig stapte, dus had ik al vier biertjes op voordat ik aan boord ging. Uiteindelijk bleek het een kortere vlucht te zijn dan ik dacht dus toen ik mijn host vond, was ik een beetje aangeschoten. Ze probeerde er wel om te lachen. Ik gedroeg me nog een beetje raar en paniekerig, kon ook niet echt communiceren met haar EN was bezweet. Wel kalmeerde ik toen we bij haar thuis aankwamen en kon toen alles opnemen. Ook al was de warmte nog steeds een probleem!

Verschillen binnen het land

Ik kan me geen schokkende verschillen herinneren. Sinds ik een baby was ga ik bijna elk jaar naar Frankrijk op vakantie, dus ik was gewend aan de bekende Franse grofheid naar buitenlandse mensen. Ik vond meestal kleine verschillen in het land zelf schokkend. In Montpellier zijn ze veel meer gewend aan buitenlanders omdat er veel Erasmus-studenten zijn, dus ze waren, naar mijn ervaring, on-Frans-aardig naar mij. Ik maakte ook snel een Franse vriendin, maar... Zij woonde weer bij haar vriend die een Parijzenaar is. Hij mocht me niet omdat ik geen Fransman was en omdat ik Nederlands ben, maar niet van wiet en hasj houd. Ik denk dat we allebei niet van elkaars stereotypen houden.

Voedselcultuur

Een groot verschil voor mij was vooral het eten. Ik hou ervan dat het hier zo normaal is om in een restaurant te lunchen met een glas wijn erbij. Er gebeurt niets in Montpellier zonder eten. Ik ben een grote foodie, dus ik vind dat geweldig.

Het is ook heel normaal om in je eentje iets te gaan eten of drinken. In Nederland kunnen mensen het nog zielig voor je vinden, alsof je geen vrienden hebt.

Ze hebben hier de keten van restaurants genaamd l'Entrecote, en de steak daar is zo populair dat er een grote wachtrij is, zelfs voordat deze opent. Dus mijn nieuwe vriendin en ik MOESTEN het een keer proberen. Kreeg toen voedselvergiftiging. Geef me escargots en er gebeurt niets, maar blijkbaar wilde die biefstuk niet in mijn maag blijven.

Alles sluit om middernacht

Ik heb ook heimwee gehad. In Amsterdam werkte ik bij een evenementenbureau en 's nachts was er altijd wat te doen. Ik hou ervan om altijd een plek te hebben om naartoe te gaan. Maar in Montpellier sluit alles in het stadscentrum om middernacht. Dus je ging na het clubben naar een huisfeest of naar huis. Na middernacht wordt de stad dan ook echt spookachtig en heel stil. Ik heb me altijd veilig gevoeld in Amsterdam, de tijd van de nacht deed er daar niet echt toe. Ik voelde me echt raar om het nu zo anders te ervaren, waardoor ik me ook minder veilig voelde en thuis begon te missen. Toen ik meer vrienden kreeg, werd het beter omdat we heel veel dingen samen deden en onze eigen feesten organiseerden, maar het gevoel ging nooit echt weg.

Ontspannen sfeer

Op het einde voelde ik me erg thuis. Ik denk dat ik gewend was geraakt aan de spookachtige nachten. De ontspannen sfeer in het zuiden van Frankrijk bevalt me ​​ook heel goed. Ik kan er niet echt een vinger op leggen, maar elke keer als ik terug ben in Montpellier voelt het gewoon als thuis.

Latijns-Amerikanen en Australiërs

Ik heb veel Latijns-Amerikanen ontmoet terwijl ik in Montpellier woonde. Je kunt heel snel vrienden met ze maken, dus dat is goed. Maar ze kunnen ook een beetje lui zijn. Wanneer je bijvoorbeeld om de hoek woont, vragen ze je om ze op te halen met je fiets omdat ze te moe zijn om te lopen.

Ik vond het ook heel gemakkelijk om vrienden te maken met Australiërs. Erg laid-back, voor alles in en grappig. Als je Australiërs ontmoet terwijl je in het buitenland woont, houd ze dan zeker in de buurt. Ook leuk om met ze te daten! 

Als je het moeilijk vindt om nieuwe vrienden te maken, doe dan een taalcursus. Nieuwe mensen komen elke week binnen en iedereen is op zoek naar vrienden. Gemakkelijke manier om ze te maken!

Plezier hebben met mezelf

Ook als dingen me bang maken, kan ik ze alsnog overleven, dat heb ik geleerd. En dat ik helemaal alleen kan zijn en toch plezier kan hebben. Ik vond de ervaring erg leuk, ik heb ook heel goede vrienden gemaakt.

Ik was echt verliefd op een aantal eigenzinnige bars die ze er hebben, de stranden, paella voor 4 euro op het strand bij zonsondergang, geweldige vintage kleding en goooood wijn.

Oh en: ze hebben er een Turkse pizza met shoarma en frietjes erin. En pain American: stokbrood met worst en friet. Zowel geweldig als walgelijk, nog steeds mijn favoriete after-uitgaanseten.

De Fransen in drie woorden:

Arrogant, sigaretten, nieuwsgierig