alt text

Petra tijdens haar stage in Venetië, Italië

Petra ging voor een stage in de Italiaanse Floating City: "Ik voel me thuis in Venetië. Ik heb vrienden ontmoet, ik weet waar ik de lekkerste pasta kan eten of ‘s ochtends de beste koffie kan drinken. Nu raak ik nog nauwelijks verdwaald!"

  • Avontuur
  • Reizen
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Europa
  • Italië
naar blogs

Hey! Waar kom je vandaan? Waar studeer/leef/werk je?

Mijn naam is Petra Horváth en ik kom uit Hongarije. Sinds vorig jaar woon ik in Randers, in Denemarken, en ik studeer daar Hotel and Restaurant Management. Een minimum van drie maanden stage behoort tot het derde semester en ik had de kans om deze tijd in Venetië (Italië) te spenderen. Nu werk ik in een hotel op een klein leuk plaatsje in het hart van de stad, vlakbij Accademia en San Marco plein.


Wat was het eerste wat je dacht toen je in Italië aankwam?

Het eerste wat ik mij realiseerde is dat het weer verschrikkelijk is! Het klinkt grappig maar Italië is het land van de zon dus ik was verbaasd dat het regende.

Wat was het meest shockende verschil tussen Nederland en Italië?

Een groot verschil was de persoonlijkheid van mensen die hier wonen. Niet per se de Italianen (veel buitenlandse mensen wonen en werken in Venetië) maar echt iedereen heeft een open mind. Toen ik aankwam kende ik niemand, alleen de eigenaar van mijn appartement. Toen ik na een maand de straat op ging zei ik bijna op elke hoek „ciao! come stai?”! Ik leer mensen kennen door alleen al buiten de Camp S. Polo vlakbij mijn appartement te zitten, uit eten te gaan of door Venetië te wandelen. Ik kan me niet voorstellen om met random mensen in de straten van Hongarije of Denemarken te praten, maar hier is het helemaal normaal.

Hoe ziet je dagelijkse werkdag eruit?

Ik werkte als serveerster in het restaurant van het hotel in juli en augustus, en het ritme van mijn werkdag lag aan hoe laat ik begon. Als ik het ontbijt deed, startte ik om 07:30 of 08:30 uur. Het hotel heeft een buffet in de ochtend en mijn collega’s en ik maakten dan koffie, dekten de tafels en checkten of er iets nodig was voor het buffet. Het ontbijt was klaar om 11:00 uur. Daarna maakten we het restaurant en het terras klaar voor de lunch. Van 12:00 tot 15:00 uur serveerden we dan de lunch en later in de middag ging de bar open, die normaal erg drukbezocht is. Diner begon om 19:00 uur en we gingen dicht om 23:00 uur of iets eerder, wat weer lag aan hoeveel gasten we hadden. Ik deed alle taken als serveerster. Ik noteerde de bestellingen, bracht deze en – in het geval van drankjes – maakte deze. Daarnaast maakte ik de tafels schoon en ga zo maar door. Eerlijk gezegd genoot ik er zo erg van om te werken als serveerster. Het is leuk om te praten en contact te hebben met zoveel verschillende mensen op een dag, en ik vind het een fijn idee dat ik iets aan iemands dag kan toevoegen. Op een ochtend tijdens het ontbijt vroeg een koppel uit Australië wat ik toch deed om elke dag zo vrolijk te zijn? Ik kon niks anders antwoorden dan simpelweg ‘ik houd van mijn baan’. Er zijn geen geheimen.

Op 1 september veranderde ik van plek, ik begon te werken bij de front office in het hotel. Het is heel ander werk, vergelijkbaar met werken in een kantoor maar eigenlijk ben ik blij dat ik de kans krijg om het ook van deze kant te zien. Bij de receptie verwelkomen we gasten, doe ik de check-in en check-out, geef ik informatie (openbaar vervoer, restaurant reservering), houd ik de bookings bij en manage ik alles dat in het hotel gaande is. Net als wat mijn leraar vaak zei in Denemarken: “The reception desk is the ‘hub’ in the hotel”. En dat is waarom dit werk zo leuk is.

Hoe is de werksfeer bij jouw stagebedrijf?

De werksfeer is vriendelijk, maar tegelijkertijd ook professioneel. We zijn een klein team in het restaurant – 2 mensen in de keuken en 2-3 mensen in de bediening – en het is hetzelfde als bij de receptie. Normaal werken we met z’n drieën. Het hotel heeft niet veel werknemers, dus we kennen elkaar allemaal goed en het helpt daardoor ook om effectief te werken.

Heb je ooit heimwee gehad? Hoe ben je hiermee omgegaan?

Tijdens de eerste dagen waren er wel tijden dat ik mij alleen voelde, maar eerlijk gezegd zou ik dat niet heimwee noemen. Tijdens een jaar in Denemarken leerde ik dat als ik mij alleen voel ik altijd mijn moeder, vader of zus of wie dan ook kan bellen en dat helpt altijd.

Voel je je thuis in Venetië? Waarom (niet)?

Ik voel me thuis in Italië, omdat ik vrienden heb ontmoet, ik weet waar ik de lekkerste pasta kan eten of ‘s ochtends de beste koffie kan drinken. Nu raak ik nog nauwelijks verdwaald in de stad! Tijdens de eerste weken had ik moeite met de Italiaanse taal maar per dag ging dat ook beter en het maakte me zekerder en hielp mij hier mijn plek te vinden.

Geef ons tips over met wie je bevriend moet raken in het buitenland. De Russen? De Ieren? De Chileense?

Ik ontmoette veel mensen van verschillende landen, tijdens werk maar ook buiten werk, maar ik denk niet dat het het waard is om vrienden te kiezen op basis van nationaliteit. Ik zou zeggen dat Italianen mega vriendelijk zijn en je kunt zeker zijn dat zelfs als je niet goede vrienden hebt, zij altijd tijd hebben voor een praatje.

Beschrijf de inwoners van Venetië in drie woorden.

Gepassioneerd, ‘open hearted’ en sociaal.

Wat heb je geleerd van je ervaring in het buitenland? Was het de geliefde community die je leuk vond? De goedkope cocktails? De prachtige natuur? Of was je ervaring minder dan verwacht? Details, we willen details!

Eigenlijk ben ik nog niet klaar met mijn stage maar het voelt alsof ik in deze twee maanden meer over het leven en mensen heb geleerd dan in de laatste vijf jaar. Het is een super leervolle ervaring voor mijn studie, omdat ik ook de mogelijkheid heb om elk deel van het hotel te zien, dus in de toekomst kan ik goed besluiten waar ik wil werken en weet ik wat mij echt interesseert. Ook heb ik nu goede relaties met mijn collega’s en vrienden, zij hebben mij beloofd mij te helpen aan een baan na mijn afstuderen. En deze vier maanden in Venetië zijn niet alleen leervol, maar ook de tijd van mijn leven. Ik houd van deze stad en er is geen twijfel dat ik de momenten die ik hier heb gemaakt ooit zal vergeten!