alt text

Sjoerd tijdens zijn stage op Malta

Sjoerd liep stage bij een financieel bedrijf op Malta voor zes maanden: "Maltees eten is sterk beïnvloed door de Italiaanse keuken. Yum."

  • Avontuur
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Europa
naar blogs

Wat was het eerste wat je dacht toen je op Malta aankwam?

Hoe exotisch het eiland eruitzag. Buiten het vliegveld stonden allemaal palmbomen. Ten tweede was ik niet helemaal relaxed toen ik uit het vliegtuig stapte, mijn landlord zou mij ophalen maar was niet op komen dagen. Dat moest ik toen ook uitvogelen. Ach, die Maltese levensstijl.

Wat was het meest shockende verschil tussen Nederland en Malta?

Ik ben niet helemaal zeker of er een shocking verschil was. De hele sfeer op het eiland is relaxed en dingen zijn minder georganiseerd dan ze thuis zijn. Zoals het verkeer dat echt chaotisch is. Mensen toeteren naar elkaar wanneer ze een kruispunt naderen om anderen te laten weten dat ze eraan komen, ze gaan echt niet langzamer rijden.

Heb je ooit heimwee gehad? Hoe ben je hiermee omgegaan?

Alleen tijdens de eerste twee weken voelde ik mij een beetje alleen. Meer omdat ik niemand kende. Door echt mensen aan te spreken werd dat gevoel minder. Met veel van de Nederlandse studenten die ik op Malta heb ontmoet, heb ik nog steeds contact. Dit jaar zijn we zelfs op een kleine reünietrip geweest naar Portugal!

Voel je je thuis op Malta? Waarom (niet)?

Het is een klein eiland (afmetingen van Texel) en alles is makkelijk te bereiken met de bus of zelfs op loopafstand. Het weer is mooi en de mensen zijn vriendelijk. Ze hebben ook een grote internationale community. Dit zijn allemaal factoren die het leven hier zo leuk maken. Alleen juist doordat het er zo chaotisch is en niet georganiseerd heeft het nooit als thuis gevoeld. Dit is natuurlijk ook een persoonlijk ding, ik voel me nooit helemaal thuis in een ander land.

Geef ons tips over met je wie je bevriend moet raken in het buitenland. De Russen? De Ieren? De Chileense?

Probeer vrienden te maken met de inwoners van Malta, zij kennen het eiland het beste en hebben vaak ook een auto. Vooral in het begin kunnen ze je veel laten zien en je de plek leren kennen. Voor mij was het gemakkelijk om mensen te leren kennen, omdat er veel Nederlanders bij de international community zaten. Andere internationals kwamen vooral uit Libië, zij zijn ook leuk maar soms ook direct. De Russen drinken veel – lekker stereotyperend. De anderen (meestal Spaans en Italiaans) zijn ook easy going, wat superleuk was.

Was er een typisch lokaal gerecht waar je je vingers bij aflikte?

Het eten is erg beïnvloed door de Italiaanse keuken, er zijn ook veel pastries (wat ik ook lekker vind!).

Wat heb je geleerd van je ervaring in het buitenland? Was het de geliefde community die je leuk vond? De goedkope cocktails? De prachtige natuur? Of was je ervaring minder dan verwacht? Details, we willen details!

Op Malta leerde ik meer onafhankelijk te zijn. Echt proberen om nieuwe mensen te leren kennen, dit maakte mijn ervaring zo leuk. De natuur is super, bijvoorbeeld de eilanden boven Malta: Comino en Gozo. Het nachtleven op Malta is ook erg leuk! De drank is goedkoop, bierprijzen zijn hetzelfde als in Nederland. Er zijn veel bars en clubs in St Julian’s. Dit gebied staat ook bekend als Paceville en ligt in het oosten (30 minuten rijden van de hoofdstad Valletta). Als je een relaxt leventje wil vol met vriendelijke mensen en goedkope feesten dan moet je Malta echt overwegen.

Beschrijf de inwoners van Malta in drie woorden.

Vriendelijk, gepassioneerd (luister alleen al naar de gesprekken!) en relaxed (alles gaat een beetje langzamer dan je gewend bent, maar iedereen is daar oké mee dus iedereen gaat erin mee).