alt text

Ellen tijdens haar stage in Madrid, Spanje

Ellen in Madrid, Spanje: "Ik vond het heerlijk om een ​​kop koffie te krijgen voor slechts € 1,30 en te genieten in de zon". Lees hier haar ervaring met Spanje!

  • Avontuur
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Europa
  • Spanje
naar blogs

Hey! Waar kom je vandaan? Waar studeer/leef/werk je?

Hallo, ik ben Ellen, een 24-jarige uit Wageningen, Nederland. Nadat ik mijn bachelor in Engels en Spaans in Utrecht had afgerond, nam ik een tussenjaar en ging ik naar Madrid met het idee om een ​​CELTA-cursus van een maand te doen om gecertificeerd te worden in het lesgeven van Engels aan volwassenen. Daarna hoopte ik ergens in Spanje een baan te vinden. Ik was niet van plan om het hele jaar in Madrid te blijven, omdat ik dacht dat het een te grote stad was en ik daar niet meer dan een maand zou willen doorbrengen. Maar uiteindelijk werd ik er verliefd op en vond ik een baan op de laatste dag van de CELTA-cursus en belandde uiteindelijk in Madrid.

Wat was het eerste wat je dacht toen je in Spanje aankwam?

Ik denk dat de gedachte dat ik helemaal alleen was in een nieuw land snel in me opkwam. Ik wist niet waar ik over een maand zou zijn en ik dacht dat het allemaal gek was, maar ook spannend. Maar toen ging ik snel naar alleen maar denken: "Goed, laten we die koffer pakken, naar de metro gaan en het appartement vinden waar ik een maand zal wonen". Pas nadat ik uit de metro stapte, het appartement vond en met de huiseigenaar sprak, begon het me te dagen dat ik dit echt deed en begon ik te genieten van het gevoel van avontuur, de Spaanse zon en de Madrileense atmosfeer.

Wat was het meest shockende verschil tussen Nederland en Spanje?

De planning. Eet tijden en gewoonten. Bijvoorbeeld, in Nederland voor de lunch eten we gewoon een snel broodje rond 12/13 uur en hebben we diner rond 18 uur. In Spanje lunchen mensen rond 14, 15 of zelf 16 uur en ze nemen een uur of anderhalf uur om naar een restaurant te gaan en een driegangenmaaltijd te eten, misschien zelfs inclusief een lekker glas Spaanse wijn. Daarna gaan ze nog een paar uur terug naar hun werk, eten dan iets kleins en hebben (een lichte) maaltijd laat in de avond (rond 21, 22 of 23 uur). Natuurlijk hoefde ik me niet per se aan dit schema te houden, maar omdat ik in een nieuw land woonde wilde ik het echt ervaren en probeerde ik me aan te passen.

Heb je ooit heimwee gehad? Hoe ben je hiermee omgegaan?

Ja soms. Vooral op momenten dat ik wist dat mijn hele familie samen was, dan wilde ik er ook echt bij zijn. Of als een groep vrienden samen een weekend weg ging en ik alle foto's zag, dan voelde ik me een beetje eenzaam. Maar dan herinnerde ik mezelf eraan dat ik in Madrid was en dan ging ik wandelen in het Retiro-park (een van mijn favoriete plekken in Madrid) of rondhangen met een paar vrienden, of met mijn toenmalige vriend, en dan voelde ik mij alweer een stuk beter. En gelukkig genoot ik over het algemeen echt van alle dingen die ik zelf ondernam, dus ik had niet vaak heimwee.

Voelde je je thuis in Spanje? Waarom (niet)?

Zeker. Madrid is een erg vriendelijke stad en ik hield van de sfeer. Ik liep overal naartoe en leerde snel mijn buurt kennen. Ik had ook een aantal hele aardige huisgenoten met wie ik vaak ging borrelen of uitging, maar met wie ik ook leuke avonden had met gewoon films kijken, dus het voelde heel huiselijk aan.

Geef ons tips over met wie je bevriend moet raken in het buitenland. De Russen? De Ieren? De Chileense?

Mijn belangrijkste reden om naar Spanje te gaan was om vloeiend Spaans te spreken, dus ik was eigenlijk vooral op zoek naar bevriende Spanjaarden! De meeste Spaanse mensen zijn erg vriendelijk, dus ik zou het Spaans zeker aanraden. De Ieren zijn ook geweldig om mee rond te hangen, zeer gastvrij en heel leuk om mee te gaan drinken. De meeste mensen die ik ontmoette waren geweldig en kwamen uit Spanje, Ierland, Canada, Duitsland, Engeland, Venezuela...

Beschrijf de inwoners van Spanje in drie woorden.

Spontaan, gepassioneerd, sociaal.

Was er een soort lokaal gerecht dat je NIET aankon?

Oh ja, callos. Ik kon dat echt niet aan! Ze noemen het ook callos a la madrileña omdat het typisch is voor Madrid. Het is een stoofpot met pens, bloedworst, pepers en meer. Hoewel ik bloedworst nog wel aan kan (smaakt eigenlijk best goed als je eenmaal weet hoe het gemaakt is), vond ik de pens echt niet lekker! Ja, dat is een deel van de maag van een dier. Het ziet er helemaal niet smakelijk uit en heeft een rare textuur. Veel (Spaanse) mensen houden van callos, maar ik sla over!

Wat heb je geleerd van je ervaring in het buitenland? Was het de geliefde community die je leuk vond? De goedkope cocktails? De prachtige natuur? Of was je ervaring minder dan verwacht? Details, we willen details!

Het was een geweldige ervaring. Ik vond het super dat er altijd mensen op straat waren. Altijd. Mensen ontbijten op terrassen, drinken bier, maken een wandeling, eten tapas. Het leven in Spanje is erg buiten de deur. Ik voelde me nooit bang om midden in de nacht naar huis te gaan omdat er altijd mensen in de buurt waren. Het nachtleven in Madrid is trouwens geweldig. Copas drinken (mixdrankjes zoals gin & tonic, rum & coke) in plaats van bier, zonder het gevoel te krijgen dat ze je proberen op te lichten, ze zijn niet gierig met verhoudingen alcohol en fris. Goede muziek ook. En iedereen weet hoe je moet dansen! Clubs zijn open tot de vroege ochtend, dus je kunt de hele nacht dansen als je dat wilt.

En er zijn zoveel verschillende buurten met een eigen typische sfeer dat het niet uitmaakt wat voor soort mensen/muziek/stijl je leuk vindt, ik weet zeker dat je het kunt vinden. Ik vond het geweldig dat de wijn altijd goed is, zelfs als je het goedkoop krijgt van de supermarkt. Ik hield van de architectuur, de mooie, grote gebouwen, de gezellige pleinen, het park Retiro. Ik vond het heerlijk om een ​​kop koffie te krijgen voor slechts € 1,30 en ervan te genieten in de zon. Ik vond het heerlijk om een ​​wandeling te maken op de vlooienmarkt van El Rastro op zondagochtend. Ik hield van de blauwe lucht, bijna elke dag. Hoe mooi is dat? Ik hield ervan om overal Spaans om me heen te horen en mijn woordenschat uit te breiden met nonchalante uitdrukkingen, afkortingen, enz.

Op een persoonlijker niveau leerde ik uit mijn comfortzone te stappen en bijvoorbeeld zelf naar een evenement te gaan om nieuwe mensen te leren kennen. Omdat ik geen lessen of iets bijwoonde en ik zelfstandig werkte (voor bedrijven zoals de Banco de España om Engels aan werknemers te leren) moest ik andere manieren vinden om mensen te leren kennen. En ik denk dat ik onafhankelijker ben geworden, dingen deed zoals het openen van een bankrekening, een identiteitsnummer krijgen, een kamer zoeken, enz. Al met al was het een echt geweldige ervaring en Madrid heeft een heel speciale plaats in mijn hart gewonnen.