alt text

Falasja tijdens haar stage in Rio de Janeiro, Brazilië

"De stad is echt geweldig. Er is voor iedereen wel iets te beleven. Ik heb mij er niet onveilig gevoeld. De afstanden zijn niet te vergelijken met in Nederland, maar je raakt er snel aan gewend". Lees de ervaring van Falasja in Brazilië!

  • Avontuur
  • Reizen
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Zuid-Amerika
  • Brazilië
naar blogs

Soort Stage

Sociaal werk, in een project in een achterstandswijk

Wat vond je van de stad?

De stad is echt geweldig. Er is voor iedereen wel iets te beleven; musea, landschap, strand/zon, cultuur, feestjes (heel veel feestjes), makkelijk openbaar vervoer, lieve mensen en zo gaat het rijtje door. Ik heb mij er niet onveilig gevoeld. Wel zit je zo 1 uur of 2 uur in een bus om ergens te komen, de afstanden zijn niet te vergelijken met in Nederland, maar je raakt er snel aan gewend.

Wat vond je van de stage?

Geweldig bijzondere mensen ontmoet, echt een prachtige ervaring. De dankbaarheid en de liefde die iedereen je geeft binnen zo’n project omarmt je echt. Wel moet je zelf met initiatieven komen, want anders zit er weinig actie in. Je moet erg zelfstandig zijn om er voor jezelf alles uit te halen. Wees flexibel, want elke minuut worden dingen veranderd zonder overleg. De Nederlandse structuur hebben ze daar niet. Basiskennis van de taal raad ik aan. Vrijwel niemand spreekt Engels. Je moet er zelf wat van maken, maar je wordt met open armen ontvangen. Ze noemen het niets voor niks “Cidade Maravilhosa” oftewel Amazing City.

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt?

Alles was één groot avontuur en elke dag was weer geweldig. Betreft activiteiten en ervaringen zijn er zoveel bijzondere dingen. Het meest bijzondere voor mij is dat ik onderdeel heb mogen zijn van de Braziliaanse bevolking en daar heb mogen werken en wonen en hoewel ik alleen naar Brazilië vertrok keerde ik terug naar Nederland met een nieuwe familie in Brazilië, want zo voelde het.

Heb je tips voor studenten?

Laat alles op je afkomen, maar zorg wel dat je jouw eigen zaken goed geregeld hebt. Zeker betreft visum is Brazilië niet meer zo gemakkelijk en een aanvraag voor een speciaal visum duurt ontzettend lang. Begin op tijd. Basiskennis van de taal raad ik echt aan. Bijna niemand spreekt Engels. Dit is niet alleen in de achterstandswijken zo, maar ook gewoon in de populaire gedeeltes zoals Copacabana en Ipanema. Alles is mogelijk in Rio, als je maar net weet hoe het moet en als je connecties hebt, maar die maak je heel snel.

Ook moet je je kunnen aanpassen aan de cultuur. Zelf vind ik de verschillen niet extreem vergeleken met Nederland, maar het is een ander land en dus ook een andere cultuur. Sta open voor de cultuur, praat over verschillen met Nederland en respecteer hen. Wederzijds respect is vooral belangrijk. Zolang je dat hebt, raken zij ook langzaam gewend aan de cultuurverschillen. Wees niet bang om een avontuur als dit aan te gaan, je krijgt er zoveel voor terug.

Wat voor cijfer geef je je ervaring?

10+