alt text

Koshin tijdens zijn stage in Japan!

"De cultuur is compleet anders dan wat ik gewend ben in Nederland en het is goed om van elkaars cultuur te leren." Lees Koshin's verhaal hier!

  • Avontuur
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • AziĆ«
  • Japan
naar blogs

Hey! Waar kom je vandaan? Waar studeer/leef/werk je?

Konnichiwa! Ik kom uit Bilthoven, Utrecht en ik ben derdejaars student informatica op de Hogeschool in Utrecht. Daarnaast doe ik zelfstudie Japans.

Wat was het eerste wat je dacht toen je in Japan aankwam?

Een droom die uitkomt! Ik was heel lang bezig met zoeken naar een stage in Japan en toen ik eenmaal aankwam, was ik totaal verheugd!

Wat was het meest shockende verschil tussen Nederland en Japan?

Het meest schokkende vind ik hoe stil mensen dagelijks zijn, zowel op straat als in een restaurant of op werk. Je moet je bewust zijn van hoe de omgeving zich gedraagt en er op aanpassen, anders val je wel erg op. Maar op vrijdagen en in het weekend draait men de knop om en is het feesten! Ook valt op hoeveel kwaliteit in de kleinste dingen wordt gestopt; als je eten koopt is het bord super mooi opgediend en bij het kopen van souvenirs of andere producten is het heel degelijk.

Hoe ziet je dagelijkse werkdag eruit?

Mijn dagelijkse werkdag is van 10 tot 6 met wat zelfstudie achteraf. Ik fiets naar het station (net als in Engeland rijdt men links!) en neem de metro naar mijn werk in Ginza. Op vrijdag ga ik of met collega's ergens heen drinken of bezoek ik steden rondom Tokyo die ik op mijn wishlist heb staan.

Hoe is de werksfeer bij jouw stagebedrijf?

De werkdruk ligt hoog omdat er snel prestaties worden geboekt en iedereen zijn eigen project krijgt om aan te werken. Het is een internationaal bedrijf vol met mensen van verschillende komaf, dus Engels op hoog niveau is een must. Japans ben je niet verplicht te praten, maar aangezien meer dan de helft van mijn collega’s in het bedrijf Japans zijn, is het wel mooi meegenomen.

Heb je ooit heimwee gehad? Hoe ben je hiermee omgegaan?

Ik heb nog geen heimwee gehad, maar dat komt denk ik omdat ik veel voorbereidingen heb getroffen voor ik naar Japan reisde. Na iets van een jaar(!) zoeken en zelfstudie ben ik met best wat voorkennis begonnen, dus mocht je hetzelfde willen doen: bereid je goed voor!

Voel je je thuis in Japan? Waarom (niet)?

Ja, ik vind de buurt waarin ik woon fijn en het is er niet al te druk. Als ik iets snel wil kopen zijn er zat combini's (7Eleven de beste!) in de buurt en voor wekelijkse boodschappen zijn er supermarkten op fietsafstand. Ik woon in een shared house met 8-10 huisgenoten van allerlei komaf en het is best gezellig en betaalbaar. Ook ga ik in het weekend naar een buurthuis om met Japanners in contact te komen en beter de taal te leren spreken.

Geef ons tips over met wie je bevriend moet raken in het buitenland. De Russen? De Ieren? De Chileense?

De Japanners zelf natuurlijk! De cultuur is compleet anders dan wat ik gewend ben in Nederland en het is goed om van elkaars cultuur te leren. Veel Japanners willen meer weten over Nederland, dus is het wel makkelijk om een gesprek aan te gaan (mits je een beetje Japans kan). Verder zijn er best wat Chinezen en Koreanen in de stad, met wie ik ook leuke contacten heb gemaakt. Zoek vooral ook Meetups op! Dan kom je heel makkelijk met mensen in contact.

Beschrijf de inwoners van Japan in drie woorden.

Rustig, netjes (als grootste ter wereld is Tokyo nog schoner dan Utrecht!) en cultureel

Was er een typisch lokaal gerecht dat je ECHT niet kon eten?

Ik kook veel zelf en ga tijdens de lunch naar allerlei restaurants. Ik heb nog geen gerecht gegeten dat ik niet lekker vond. In Japan zijn veel aparte sauzen, waarvan ik er 1 een keer uit nieuwsgierigheid kocht: Ajipon. Dat was echt verschrikkelijk smerig, koop het niet als je iets probeert te koken!

Wat heb je geleerd van je ervaring in het buitenland? Was het de geliefde community die je leuk vond? De goedkope cocktails? De prachtige natuur? Of was je ervaring minder dan verwacht? Details, we willen details!

Wat ik heb geleerd is mijn taalvaardigheid te verbeteren en contacten te maken met allerlei internationale mensen. Voor mijn stage heb ik een rondreis gemaakt door het berggebied in Japan en zeker is de natuur prachtig! Niet te vergeten hoe het is zelfstandig te kunnen leven in een Aziatisch land! Ik heb zeker het idee om nog eens terug te komen, hoogstwaarschijnlijk in Fukuoka, ten zuiden van Japan. Het is niet een land om makkelijk in te kunnen wonen en werken; je moet je aanpassen aan de gedragingen van de mensen daar en de taal kunnen begrijpen, maar verder is het er heel aangenaam wonen.