alt text

Dayenne tijdens haar stage in Trondheim, Noorwegen!

"Ik woonde en werkte wel in een stad, maar met 10 minuten zat ik in een natuurgebied of op een berg, dat heb je in Nederland toch wel veel minder." - Dayenne in Trondheim, Noorwegen!

  • Avontuur
  • Reizen
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Europa
  • Noorwegen
naar blogs

Hey! Waar kom je vandaan? Waar studeer/leef/werk je?

Hi! Ik kom uit Nederland en ik studeer in Rotterdam de studie Crossmediale Communicatie. Voor mijn afstudeerproject heb ik in Trondheim, Noorwegen stage gelopen 3/4 maanden.

Wat was het eerste wat je dacht toen je in Noorwegen aankwam?

Dat het zo schoon en netjes was! Na 6 weken heb ik pas de eerste sirene gehoord en op straat lag er weinig afval. De mensen zijn zich erg bewust van hun omgeving merkte ik meteen al. Ook dat het zo snel donker werd. Ik kwam aan in januari en om half 4 werd het al donker. De dagen waren in het begin erg kort.


Wat was het meest shockende verschil tussen Nederland en Trondheim?

Er is zoveel ruimte! Ik woonde en werkte wel in een stad, maar met 10 minuten zat ik in een natuurgebied of op een berg, dat heb je in Nederland toch wel veel minder. De ruimte viel ook wel extra op omdat er in verhouding veel minder mensen wonen, het was overal lekker rustig. Daarnaast was het grote verschil wel de prijzen. Ik wist dat Noorwegen erg duur was in eten en drinken maar toch schrok ik soms wel van de prijzen, met name alcohol. En als laatste: de temperaturen. Ik heb 3 maanden lang alleen maar sneeuw gezien en 1 week was het zelfs -23 wat echt extreem koud was, zulke kou heb ik in Nederland nooit meegemaakt!

Hoe ziet je dagelijkse werkdag eruit?

De werkdagen in Noorwegen zijn wel iets korter dan in Nederland wat ik erg fijn vond, omdat ik de hele dag achter de computer zat. Rond half 9/9 uur kwam ik aan op mijn stage en vaak was er een meeting of bespreking wat er gedaan moest worden die dag. Iedereen ging aan de slag en om half 12 gingen we met z'n allen lunchen. Dat was vaak warm eten, en veel ook wat erg lekker was. Dan werkte ik door tot een uur of half 5. Ik had niet super veel te doen maar ik merkte dat iedereen dat een beetje had. Ze waren allemaal erg relaxed, dat was ik ook niet zo gewend bij mijn vorige stages.


Hoe is de werksfeer bij jouw stagebedrijf?

Zoals ik eerder al zei, die was erg relaxed. Mensen bepaalde zelf wanneer ze kwamen werken en erg was weinig stress. Iedereen ging erg goed met elkaar om.

Heb je ooit heimwee gehad? Hoe ben je hiermee omgegaan?

Niet per se heimwee, maar ik heb mijn vriend wel erg gemist. Om dat wat makkelijker te maken keken we samen series op Netflix en video-belde we ondertussen waardoor we toch nog een soort van 'samen' iets konden doen. Na een paar maanden vond ik het wel lekker om toch weer terug te gaan naar Nederland, waar iedereen lekker Nederlands praatte! 


Voel je je thuis in Trondheim? Waarom (niet)?

Op zich wel, ik vond het erg fijn dat de mensen zo chill waren en dat er zoveel natuur omheen was wat erg mooi was, maar de bevolking was wel een beetje gesloten. Het was moeilijk om echt vrienden te maken met de Noren zelf, die hadden toch een beetje hun eigen leventje dus ik voelde me wel een beetje een buitenstaander.

Is er een typisch lokaal gerecht dat je ECHT niet kan eten (of juist heel lekker vindt)?

Noorwegen heeft niet echt typische gerechten die raar of anders zijn, ik kocht wel heel vaak Polarbrød wat super lekker brood is! Dat mis ik hier wel in Nederland. Dat zijn een soort zoete/zachte pitabroodjes die je gewoon als dagelijks brood kan eten.

Geef ons tips over met wie je bevriend moet raken in het buitenland. De Russen? De Ieren? De Chileense?

Maakt eigenlijk niet zoveel uit, mensen die in het buitenland wonen voor studie/werk zijn over het algemeen super aardig! Ik vind Duitsers wel vaak gezellig.

Beschrijf de inwoners van Trondheim in drie woorden.

Levensgenieters, Nors (typisch haha), Hip

Wat heb je geleerd van je ervaring in het buitenland? Was het de geliefde community die je leuk vond? De goedkope cocktails? De prachtige natuur? Of was je ervaring minder dan verwacht? Details, we willen details!

Ik heb geleerd dat het wel wat minder makkelijker is dan het lijkt! Trondheim en Noorwegen waren super mooi, de natuur is echt geweldig maar er was niet zoveel te doen voor mensen uit andere landen waardoor het soms lastig was om vrienden te maken. Ik heb wel geleerd om dat echt te doen, omdat je eigenlijk geen andere keus heb als je daar in je eentje zit dus het is heel goed voor je sociale vaardigheden! Ik merkte wel dat de mensen uit andere landen het al heel snel heel leuk vinden als je iets wilt doen samen wat ik niet had verwacht.

Ik heb daar ook wel anders geleefd dan in Nederland, vlees en alcohol waren echt te duur dus ik heb een paar maanden lang vegetarisch en heel gezond geleefd, dat merkte ik wel aan mezelf naast het vele berglopen natuurlijk! Het was een hele mooie ervaring om een tijd om zo'n mooi land te wonen.