alt text

Diren tijdens zijn stage op Malta

"Het beste is om met lokale mensen bevriend te raken. Daar leer je het met meest van, zowel van de stad/omgeving waar je verblijft als van het land en de cultuur." Diren op Malta!

  • Avontuur
  • Reizen
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Europa
  • Malta
naar blogs

Hey! Waar kom je vandaan? Waar studeer/leef/werk je?

Hoi! Ik studeer International Business and Management Studies in Utrecht. Momenteel loop ik stage op Malta bij een shipping agency.

Wat was het eerste wat je dacht toen je op Malta aankwam?

"Hellll nooo, British road network!?!"

Wat was het meest shockende verschil tussen Nederland en Malta?

Een "shockend" verschil heb ik niet ervaren. Er zijn wel een aantal punten waar je je eventueel aan kunt ergeren. Maltezen kunnen nogal "tranquilo" zijn in hun doen en laten, terwijl Nederlanders meer van het aanpakken zijn. Verder zijn dingen minder georganiseerd hier dan in Nederland. Op de weg is het vaak ook een zooitje, veel te veel auto's op het eiland. Het oversteken van een weg ging me vaak ook niet gemakkelijk af vanwege het feit dat Malta een Brits wegennetwerk heeft.

Hoe ziet je dagelijkse werkdag eruit? 

De werkdagen zijn vergelijkbaar als die van Nederland. Mijn werkdag begon om 08:00, ik arriveerde meestal 10 minuten eerder op kantoor. Ik zat veel achter de computer documenten en administratie te verwerken, en informatie in systemen in te voeren. Om 13:00 ging iedereen lunchen en kon je een uur van je pauze genieten. Vervolgens ging ik verder met mijn werkzaamheden en rond 17:00 was de werkdag weer voorbij. 


Hoe is de werksfeer bij jouw stagebedrijf?

De Zuid-Europese en Mediterraanse werkcultuur is in vergelijking met de Nederlandse wat meer relaxed. Maltezen zijn in het algemeen ook relaxte mensen dus reflecteert het ook op de werkvloer. Echter waren er ook genoeg drukke dagen op kantoor waar soms geen sprake was van een relaxte werkmentaliteit. Maltezen zijn vriendelijke en gezellige mensen. Op de werkvloer waren er altijd good vibes.

Heb je ooit heimwee gehad? Hoe ben je hiermee omgegaan?

Niet echt, ik ben eerder voor een langere tijd naar het buitenland geweest, buiten Europa. Als je dat hebt ervaren dan is het gemakkelijker om ermee om te gaan en is er minder kans dat je heimwee krijgt. Mocht je het ervaren dan zou ik je aanraden om er vooral voor te zorgen dat je bezig bent, keeping your mind and yourself occupied.

Voel je je thuis op Malta? Waarom (niet)?

Ja hoor. Maltezen zijn uiterst vriendelijk en het klimaat is ook gunstig.


Is er een typisch lokaal gerecht dat je ECHT niet kan eten (of juist heel lekker vindt)?

Gezien Malta een eiland is wordt er veel vis en tonijn gegeten. Vis en seafood eet ik niet, maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Er zijn veel pastizzeria's te vinden, wat vergelijkbaar is aan kleine bakkerijtjes. Daar kan je voor allerlei snacks en pizza terecht!

Geef ons tips over met wie je bevriend moet raken in het buitenland.

Het beste is om met lokale mensen bevriend te raken. Desnoods expats die er al een langere tijd wonen. Daarvan leer je het met meest, zowel van de stad/omgeving waar je verblijft als van het land en de cultuur. Verder weten de lokale mensen natuurlijk waar en wat de beste hotspots zijn.

Beschrijf de inwoners van Malta in drie woorden.

Vriendelijk, behulpzaam, en relaxed.

Wat heb je geleerd van je ervaring in het buitenland? Was het de geliefde community die je leuk vond? De goedkope cocktails? De prachtige natuur? Of was je ervaring minder dan verwacht? Details, we willen details! 

Door jezelf bloot te stellen aan een andere cultuur voor een langere tijd ben ik van mening dat het enorm bijdraagt aan je zelfontwikkeling. Je leert jezelf beter kennen, je verbetert je intercultural skills, en je ervaart hoe het op een buitenlandse werkvloer is. Dit neem je uiteindelijk mee naar je carrière, wat denk ik een positieve bijdrage zal leveren. 

Wat fijn is dat de overgrote meerderheid hier Engels spreekt. Zoals ik al zei, zijn Maltezen vriendelijk, gezellig en relaxt, wat je verblijf natuurlijk aangenamer maakt.

Wat ik minder vond aan Malta is dat het land aardig dichtbevolkt is. Dat zie je met name aan de hoeveelheid auto's op de weg (wat je nogal kan irriteren) en hoe dicht op elkaar gebouwd wordt. Ik merkte toch dat ik de Nederlandse style van hoe stad met groen gemixt wordt erg begon te missen. Er waren hier bijvoorbeeld weinig parken te zien.