alt text

Fleur tijdens haar stage in Borås, Zweden

Fleur loopt een logistieke stage in een echte studentenstad in het zuiden van Zweden, vlakbij Göteborg. Aan jullie vertelt ze over haar Scandinavische avonturen. Deze keer: hoe is haar eerste maand in Zweden?

  • Avontuur
  • Reizen
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Europa
  • Zweden
naar blogs

Fleur in Borås: “Ze hechten hier veel waarde aan de band tussen collega’s.”

Erg rustige stad

De eerste maand in Zweden is enorm snel voorbijgevlogen. De eerste weken op stage, het wonen in mijn nieuwe huis en het ontmoeten van nieuwe mensen stonden hierbij centraal. Borås is een stad met ongeveer 70.000 inwoners, maar ik vind het zelf best wel een erg rustige stad. Gelukkig zijn er een aantal universiteiten en hogescholen waardoor er genoeg studenten zijn! De eerste weekenden waren nog een beetje saai, maar daarna ontmoette ik wat nieuwe mensen en daardoor zijn de weekenden ook leuker geworden.

Eigen badkamertje

Eenmaal aangekomen in Zweden ben ik meteen gaan kijken bij mijn kamer. Het is een appartementencomplex met 60 kamers. Iedereen heeft zijn eigen badkamertje op de kamer. Mijn kamer is niet heel groot, maar ik ben erg blij dat ik een douche, wastafel en wc heb.  Op de begaande grond zijn gedeelde keukens en is er een eetruimte en een woonkamer. Als nieuweling was dit in het begin de ideale plek om nieuwe mensen te leren kennen. Daarnaast is het ook gewoon gezellig om ’s avonds beneden te zitten omdat er altijd wel huisgenoten zijn.  

Het appartement waar ik woon is erg centraal gelegen en alles in de stad is te doen op loopafstand. Hier had ik het appartement ook op uitgezocht, en ik ervaar nu de voordelen om in het centrum te wonen. De omgeving is rustig, maar dat komt ook omdat de stad erg uitgestrekt is. De supermarkt en de uitgaansgelegenheden zijn om te hoek!

Huisfeest

Als stagiaire is het toch wat lastiger om mensen te ontmoeten. Als ik naar school was gegaan, had ik al een hele klas met jongeren ontmoet. Voor mij was het dus de beste oplossing om ergens te gaan wonen met veel mensen om mij heen. Tijdens het koken en avondeten leerde ik steeds wat nieuwe mensen kennen. Er wonen bijna alleen maar Zweedse mensen in mijn huis, dus veel exchange students heb ik nog niet ontmoet. Het tweede weekend in Zweden was er meteen een huisfeest en heb toen weer nieuwe mensen ontmoet. Mijn Zweedse huisgenootjes zijn erg aardig.

Stage

Op mijn stageplek ben ik super goed opgevangen. Het is een klein bedrijf waar 16 mensen werken. Elke dag heeft iedereen tegelijk de koffiepauze en op vrijdag ontbijten we met het hele bedrijf. Ze hechten hier veel waarde aan de band met medewerkers binnen het bedrijf. Dat merkte ik aan kleine gezamelijke dingen en activiteiten. Op maandagochtend komt iedere medewerker aan het woord om te vertellen wat hem of haar bezig houdt, zo is iedereen op de hoogte van elkaars werkzaamheden.

Binnen het bedrijf wordt Zweeds gesproken. Aan het begin was dit best lastig omdat je je toch wat minder betrokken voelt. Ik ervaar het als onmogelijk om een Zweeds gesprek te volgen. Zweeds leren zit er helaas niet in, want ik ben druk genoeg moet het verbeteren van mijn Engels. Het is lastig om gesprekken te volgen, maar de werknemers proberen er wel rekening mee te houden dat ik geen Zweeds spreek. Soms zijn de gesprekken in het Engels en kan ik gemakkelijk meepraten, maar de gesprekken in het Zweeds laat ik gewoon langs me heen gaan. Natuurlijk kan ik inmiddels wel een paar Zweedse woordjes zeggen zoals: god morgon, tack en Hej då.

Heel veel sneeuw

De eerste maand is voorbijgevlogen. Elke dag van 8:15 tot 17:00 stage, daarna naar huis, soms een boodschap doen en daarna nog eten koken. De doordeweekse dagen zijn dus niet zo spectaculair. Elke week kijk ik weer uit naar het weekend om bijvoorbeeld te gaan snowboarden, naar een andere stad te gaan, een keer geen wekker te zetten of om op zaterdagavond te gaan stappen. Doordeweeks ben ik twee avonden aan het voetballen in meidenteams. Alle meiden zijn Zweeds maar gelukkig spreekt iedereen goed Engels. Zelfs met een halve meter sneeuw werd het voetbalveld schoongemaakt om de training door te laten gaan. Hopelijk wordt het snel wat warmer en zijn de trainingen wat meer aangenaam! De andere keer trainen is gelukkig zaalvoetbal dus dan maakt het niet uit of het regent of sneeuwt. ‘s Avonds ben ik soms aan het natafelen of we kijken een film in de gezamelijke woonkamer. Het leukste wat ik deze maand heb gedaan is twee keer snowboarden! De piste is op maar 30 minuten rijden vanaf Borås. Maar, als het aan mij ligt is er nu wel genoeg sneeuw gevallen en wordt het snel beter weer!