alt text

Fleur tijdens haar stage in Borås, Zweden

Fleur loopt een logistieke stage in een echte studentenstad in het zuiden van Zweden, vlakbij Göteborg. Aan jullie vertelt ze over haar Scandinavische avonturen. Deze keer: hoe bereid je je voor op Zweden?

  • Avontuur
  • Reizen
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Europa
  • Zweden
naar blogs

Fleur in Borås: “Eigenlijk wist ik niet veel over Zweden.”

Voorbereidingen

In november 2016 was het zeker dat ik in februari 2017 stage zou gaan lopen in Zweden. Op dat moment leek het nog ver weg, maar de weken vlogen voorbij. Ik moest dus snel beginnen met het zoeken naar een huis. Aan het begin ging het niet zo gemakkelijk, omdat veel sites alleen in het Zweeds beschikbaar waren.

Borås is een echte studentenstad. Ik liep tegen het probleem aan dat voor veel appartementencomplexen je een student aan de universiteit moest zijn. Aangezien ik stage ging lopen en dus niet studeer aan een universiteit in Borås moest ik wat langer doorzoeken. Na wat tips van Abroad Internships en mijn Zweedse stagebegeleidster heb ik een goede slaapplek weten te vinden.

Alles regelen ging snel!

Toen mijn kamer na een paar weken eindelijk was geregeld was het wel een opluchting. Eigenlijk is een slaapplek het allerbelangrijkste om te regelen voordat je vertrekt, op de stageplek na.

Precies een jaar geleden ben ik ook een half jaar in het buitenland geweest, dus het regelen van verzekeringen, uitwonende studiefinanciering en het stopzetten van mijn OV ging allemaal voorspoedig. Tip: vergeet ook zeker niet om de Erasmusbeurs aan te vragen als je gaat studeren of stagelopen binnen Europa!

Tussen al het regelen door kwam mijn vader met het goede nieuws dat ik tijdelijk een auto mee kon nemen naar Zweden. Hier was ik super blij mee, want op deze manier kan ik op een makkelijke manier van alles in de omgeving van Borås ontdekken. In plaats van elke dag een uur met het openbaar vervoer, ben ik nu binnen 10 minuten op mijn stage J (wel fijn natuurlijk). Op dit moment heb ik nog geen ervaring met het openbaar vervoer, maar ik heb gehoord dat het in Zweden goed gereged is.

Mijn beeld over Zweden

Eigenlijk wist ik niet veel over Zweden, niet meer dan dat er wel een mooie natuur zou zijn. Ik ken niemand die in Zweden woont of ooit op vakantie is geweest. Terwijl ik bezig was met het regelen van een stageplek in Zweden, kwam het programma van Nick en Simon: The Dream (Zweden) op tv. Alle beelden die ik daar zag, kwamen overeen met het idee dat ik had over het land.

Hoewel ik hier nog maar een kleine 2 weken ben, viel het mij al meteen op dat de mensen in Zweden enorm vriendelijk en behulpzaam zijn. Iedereen spreekt perfect Engels en de mensen helpen je graag met vragen.

De laatste maand in Nederland!

Op het moment dat de laatste maand in ging, had ik nog steeds niet helemaal het besef dat ik weer voor 5 maanden Nederland zou gaan verlaten. Dit kwam vooral omdat ik erg druk was met school en tot een paar dagen voor mijn vertrek nog allerlei deadlines en tentamens had. Eigenlijk kwam het besef pas echt nadat ik op vrijdag klaar was met school (en dinsdag vertrok ik).

De laatste maand stond vooral in het teken van heel veel afscheidsetentjes, drankjes en andere leuke activiteiten. De tijd vloog voorbij, maar ik heb iedereen nog kunnen zien voordat ik vertrok!

Ik kijk uit naar al mijn nieuwe ervaringen in Zweden!