alt text

Imme in Melbourne vanuit Sydney

Abroad Internships’ eigen Imme studeerde in 2014/2015 een jaar in Engeland en ontmoette daar de Vrienden Van Haar Leven. Het is haar doel om ze allemaal op te zoeken in hun thuisland. Op dit moment is ze in Australië.

  • Avontuur
  • Reizen
  • Australië
naar blogs

Imme in Melbourne: “Een vakantiesfeer hangt hier niet.”

Ik zou over Australië honderden verhalen kunnen schrijven, en misschien doe ik dat ook wel. Vandaag begin ik er met één. Het is een ode aan een van mijn lievelingsplekken: Melbourne.

Melbourne

Ik weet niet of ik zo van Melbourne houd omdat de stad mij goed ligt, of omdat mijn lievelingsmens hier woont, of wel gewoon allebei. Melbourne is de culturele stad van Australië – de plek die het meest op Europa lijkt, maar dan wel inclusief schreeuwende kakatoes en een onbeschrijfelijke geur die mij doet denken aan de zomer. Je kunt hier zomaar elk café binnenstappen en het meest fantastisch bord lunch voorgeschoteld krijgen. Alsof je in de Masterchef keuken bent: bloemen op je eten.

Wat ik prettig vind aan Melbourne, is dat het een heel uitgestrekte stad is. Eentje die bestaat uit wijken, die allemaal hun eigen karakter en grootte hebben. Stadscentrums, zoals we die in Nederland kennen, bestaan hier niet echt. Je hebt het Central Business District (CBD), maar voor meer sfeer kun je beter een buitenwijk ontdekken. Daar vind je eindeloze parken met planten die je nog niet kent, vaalgekleurde winkels en cafeetjes, verstopte muurschilderingen en heel veel coole architectuur. Ik wil ook een Australisch huis, met een kleine patio waar een kat op slaapt!

Waarom ik hier ben

Toen ik in Engeland studeerde had ik twee huisgenoten: eentje uit Canada, en eentje uit Australië. Met zijn drieën waren we een soort gezin: we kookten voor elkaar en keken samen series. Kochten chocola voor elkaar als er iemand heimwee had. Een lelijk, felgekleurd oud huis met het mooiste uitzicht op Bath. Mijn Australische en ik dronken vaak koffie op ons balkon, in de zon, en keken dan uit over de stad. Mijmerden over onze toekomstplannen.

En toen was het opeens De Toekomst. Mijn broertje studeerde een semester in Australië, dus ik dacht: waarom niet, en kocht een ticket. Mijn vooroordelen over het land waren groot. Er woonden vast alleen maar supergebruinde, sportieve mensen die mijn Nederlandse sarcasme niet zouden snappen. En wat moest ik in vredesnaam met zoveel strand? Australië bleek de hemel, en Melbourne, waar mijn vriendin woont, mijn tweede thuis.

En nu gaat ze trouwen, en ben ik terug! Voor de tweede keer langer in een stad zijn maakt alles anders. Waar ik vorige keer nog niet zo goed snapte hoe het immense Melbourne in elkaar stak, neem ik nu makkelijker in mijn eentje de trein en de tram. Ik herken straten en namen en parken van de vorige keer, en weet al een beetje wat mijn favoriete wijken zijn (het noorden). Ook de negatievere kanten zijn er: twee maanden in een stad in Australië zijn niet goed voor je portemonnee. Die prachtige lunches kan ik opeens niet meer elke dag eten, en uit ontbijten onder de 10 euro is eigenlijk geen optie.

Een stad om in te leven

Alsnog vind ik het heel bijzonder dat ik hier het dagelijkse leven van mijn vriendin leid. Wonen in een andere stad geeft nieuwe inzichten, en volgens mij word je na een tijd in het buitenland superflexibel. Ik voel mij misschien niet meer 100% thuis in Nederland, maar wel op héél veel nieuwe, extra plekken in de wereld!

Mensen denken bij Australië vaak aan een groot avontuur, en dat klopt ook wel, maar Melbourne is een plek om in te leven. De stad laat zich niet makkelijk of snel veroveren, en je moet je best doen om haar te leren kennen. Een vakantiesfeer hangt hier niet. Het is niet zoals in Londen, bijvoorbeeld, waar heel veel gebeurt in een ontzettend hoog tempo en je soms met honderden tegelijk op de stoep loopt. Nee, Melbourne is chill. Er is héél veel te doen, de temperatuur is prettig, de mensen zijn lief en hip, de koffie is perfect en je moet niets.

Ik red mij hier wel. No worries.