alt text

Roos tijdens haar stage in Berlijn

Roos ging naar Berlijn en werd helemaal ondergedompeld in de aparte cultuur. Wat vond ze naast de excentriek geklede Duitsers en grootse monumenten nog meer van deze stad? Je leest het hier!

  • Avontuur
  • Reizen
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Europa
  • Duitsland
naar blogs

Hey! Waar kom je vandaan? Waar studeer/leef/werk je?

Hallo! Oorspronkelijk kom ik uit Groningen en ben in Hengelo Hotel- en Eventmanagement gaan studeren. Ben altijd al een fan van reizen geweest en toen ik te horen kreeg dat we voor ons afstuderen 20 weken lang weg moesten, heb ik mijn kans gepakt en ben ik naar het mooie Berlijn gegaan!

Wat was het eerste wat je dacht toen je in Berlijn aankwam?

Ik ben met de auto naar Berlijn gereden, dat is vanuit Groningen zo’n zes uur... Helaas zat het verkeer niet echt mee en heb ik er tien uur over gedaan. Tegen die tijd was het al avond en heb ik weinig gezien. Later daarentegen, lieten vrienden (die ik had ontmoet, omdat ze voor mijn auto zaten) mij in rap tempo Berlijn zien. De mooie indrukwekkende monumenten, maar ook de prachtige natuur lieten mij perplex staan!

Wat was het meest shockende verschil tussen Nederland en Duitsland?

Duitsland en Nederland verschillen niet erg veel van elkaar, maar Berlijn is dan wel weer een stad op zich. Het eerste wat mij opviel waren de verschillen in mensen. Berlijn staat natuurlijk bekend om haar excentrieke karakter, maar dat ik dat zo direct ervaren zou had ik niet verwacht... Ze drukken zich hier veel meer uit door middel van hun kleding. Daarnaast is de omgang met elkaar ook heel anders. Ze zijn erg open, vriendelijk en laten iedereen in hun eigen waarde. Iedereen, maar dan ook iedereen hoort erbij.

Hoe ziet je dagelijkse werkdag eruit?

Mijn dagen zijn de gewone 9.00-17.30 uur dagen. Voor een stad als Berlijn super ideaal, aangezien ik elke avond wat kan ondernemen. Zo hoop ik bij mijn vertrek het meeste van de stad gezien te hebben. Inclusief de verborgen schatten waar de stad in grote getale over beschikt...

Hoe is de werksfeer bij jouw stagebedrijf?

Normaal gesproken is Duitsland erg punctueel en dat is er tijdens mijn Duits lessen ook goed ingestampt. Berlijn is toch een beetje anders of ik heb gewoon geluk gehad met mijn bedrijf. De werksfeer is goed, we ‘duzen’ elkaar, het is er gezellig maar wel onder het motto dat er hard gewerkt moet worden.

Heb je ooit heimwee gehad? Hoe ben je hiermee omgegaan?

Ik heb mijn hele leven heimwee gehad. Maar door elke keer de confrontatie aan te gaan, heb ik er mee leren om te gaan. Nu ik dat punt heb bereikt, kan ik zeggen dat ik heimwee niet echt meer ervaar. Uiteraard mis ik mijn ouders wel af en toe, maar tja wie zou dat niet doen ;)

Voel je je thuis in Berlijn? Waarom (niet)?

Ik voel me hier ontzettend thuis! Ik heb een leuke groep mensen leren kennen en beleef elke week iets nieuws. Dat houdt het uiteindelijk ook spannend! Zo ben ik deze week door Oost Berlijn naar het Treptower Park gefietst. Ik woon zelf in het midden van Berlijn en werk in het Westen, dus een confrontatie met het Oosten had ik nog niet gehad. De fietstocht heeft mij goed met de neus op de feiten gedrukt. Het leven is er nog steeds slechter dan in andere delen van Berlijn, bizar. Over het Treptower Park vertel ik niet te veel, dat is een tip voor als je Berlijn gaat bezoeken!

Geef ons tips over met wie je bevriend moet raken in het buitenland. De Russen? De Ieren? De Chileense?

Voor elk persoon is er in Berlijn een vriend te vinden. De verscheidenheid aan mensen is hier enorm. We kennen allemaal de stereotype Duitser, die kom ik hier natuurlijk ook tegen. Maar ik heb ook al veel ‘hippies’ ontmoet. De zweverige personen, met hun typerende muziek is ook een onderdeel van Berlijn, iets wat je hier toch wel beleefd moet hebben.

Beschrijf de inwoners van Berlijn in drie woorden.

Open, uniek en omarmend in de breedste zin van het woord.

Wat heb je geleerd van je ervaring in het buitenland? Was het de geliefde community die je leuk vond? De goedkope cocktails? De prachtige natuur? Of was je ervaring minder dan verwacht? Details, we willen details!

Ergens anders leven voor een bepaalde tijd is een goede aanvulling op je persoonlijke ontwikkeling, daar ben ik van overtuigd. Dat het zo goed zou uitpakken als hier in Berlijn, had ik van te voren niet kunnen verwachten! Je leert communiceren op verschillende levels en vertrouwen in je eigen kunnen. Daarnaast biedt Berlijn veel meer dan waar het om bekend staat, neem daarom alle tips van locals met open armen aan. Ook is Berlijn relatief goedkoop leven, zo heb je al een halve liter bier voor €1.50, dat alleen al is een goede reden om naar Berlijn te gaan!