alt text

Sarah tijdens haar stage in Berlijn

Sarah loopt stage in Berlijn: "Het enige wat voor mij 'shocking' was, is dat er ZO VEEL MINDER aanbod is in de supermarkten dan in Nederland!" Lees haar ervaring hier!

  • Avontuur
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Europa
  • Duitsland
naar blogs

Hey! Waar kom je vandaan? Waar studeer/leef/werk je?

Hi! Ik ben Sarah Keijer en ik woon in de buurt van Den Haag. Ik studeer Hotel en Eventmanagement aan Tio University of Applied Sciences in Rotterdam. 

Wat was het eerste wat je dacht toen je uit het vliegtuig stapte?

Nadat ik alles had geregeld voor mijn stage kon ik niet wachten om naar Berlijn te gaan. Samen met een vriendin, die ook stage loopt in Berlijn, had ik allemaal leuke evenementen, activiteiten en clubs opgezocht die we konden bezoeken. Het moment dat we daadwerkelijk naar Berlijn toe gingen, begon ik pas na te denken over mijn stage. De stage is tenslotte hetgeen waar mijn meeste tijd naar uit gaat. Pas toen begon ik een beetje zenuwachtig te worden...

Wat was het meest shockende verschil tussen Nederland en Duitsland?

Er is niet echt een ''shocking difference'' tussen Duitsland en Nederland. Het enige wat voor mij ''shocking'' was is dat er ZO VEEL MINDER aanbod is in de supermarkten dan in Nederland... In Duitsland kennen ze geen brood om mee te nemen naar werk, kennen ze weinig kant en klaar maaltijden en moet je zeker niet vragen naar ''tussendoor koeken'', want dat bestaat hier niet...

Karaoke Mauerpark op zondag

Hoe ziet je dagelijkse werkdag eruit?

Om 10:00 begint mijn dag. Ik werk bij een evenementenbureau op het kantoor. Meestal ben ik bezig met het voorbereiden van evenementenvoorstellen, het opzoeken van restaurants, locaties of restaurants die ik kan aanbieden aan de klant en contactpersonen van restaurants, locaties of restaurants bellen om te vragen naar hun beschikbaarheid. Gewoonlijk eindigt mijn dag om 18:00, maar als ik nog onafgeronde taken heb blijf ik vaak wat langer om deze af te ronden.

Naast het werk op kantoor, zijn er natuurlijk ook de evenementen. Zo had ik laatst een winkelopening van Superdry. Superdry wilde hun merk beter op de markt zetten. Ze hadden er een groot feest van gemaakt: er was een dancebattle, een beatboxer, een graffiti workshop en een streetfoodkraampje. Dit was erg leuk om mee te maken! Verder heb ik ook geholpen bij dinners, transfers en activiteiten.

Heb je ooit heimwee gehad? Hoe ben je hiermee omgegaan?

Nee, ik heb geen heimwee naar Nederland. Ik onderhoud veel contact met mijn familie en vrienden, dus ik heb niet echt het gevoel dat ik ze mis. Verder komen mijn familie en vrienden mij ook nog opzoeken tussendoor, dus is er ook geen reden om ze te missen.

Enkel in het begin moest ik erg wennen aan een nieuwe taal, nieuwe omgeving, een 40 uur werkweek en het op mezelf wonen, maar na twee weken begon ik gelukkig in het ritme te komen.

Voel je je thuis in de Duitsland? Waarom (niet)?

Ja eigenlijk wel. Er zijn niet veel culturele verschillen dus het voelt eigenlijk gewoon hetzelfde als thuis.

Uitzicht rooftopbar "Klunkerkranich"

Wat zijn je tips met wie je bevriend moet raken in het buitenland. De Russen? De Ieren? De Chileense? (We willen roddels van de andere internationals die je hebt ontmoet!)

Berlijn is een internationale stad met veel jongeren dus je komt eigenlijk van alles wat tegen! In Mauerpark (zeker bezoeken als je in Berlijn bent!)  hebben wij een groep Ieren ontmoet: deze mensen weten wel hoe ze het er het beste van moeten maken. Verder heb ik ook veel leuke Duitsers, Fransen, Amerikanen, natuurlijk Nederlanders (altijd makkelijk communiceren...) en vele andere nationaliteiten ontmoet!

Beschrijf de inwoners van Berlijn in drie woorden.

Alternatief, vrij en open

Wat heb je geleerd van je ervaring in het buitenland? Was het de geliefde community die je leuk vond? De goedkope cocktails? De prachtige natuur? Of was je ervaring minder dan verwacht? Details, we willen details!

Ja de goedkope cocktails zeker! Bijna overal hier heb je Happy Hours, eigenlijk Happy Days want deze Happy Hours zijn vaak de hele dag geldig. Een cocktail kost vaak rond de 4 a 5 euro... deze prijzen kennen wij niet in Nederland!

Verder vind ik Berlijn een geweldige stad omdat er zoveel gekke, bijzondere en leuke plekken te ontdekken zijn. Zo heb je het Badeschiff: een zwembad gelegen in de Spree met een strandje, strandbar en ligstoelen midden in de stad, of het Mauerpark waar iedereen meedanst en meezingt met de wekelijkse karaoke op Zondag.