alt text

Sophie tijdens haar stage in Stockholm

"Wat ik voornamelijk geleerd heb van mijn stage in het buitenland is dat ondanks dat je fulltime aan het werk bent, je altijd tijd moet proberen te vinden voor leuke dingen." Lees Sophie's verhaal hier!

  • Avontuur
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Europa
  • Zweden
naar blogs

Hey! Waar kom je vandaan? Waar studeer/leef/werk je?

Hi! Mijn naam is Sophie en ik kom uit Nederland waar ik International Business & Management studeer. Voor mijn studie moet ik een jaar naar het buitenland en daarom loop ik stage in Stockholm, Zweden.

Wat was het eerste wat je dacht toen je in Zweden aankwam?

Ik kwam aan in Stockholm eind januari, midden in de winter. Dus het allereerste wat ik dacht toen ik aankwam was: "Wauw, wat is het hier ontzettend koud".

Wat was het meest shockende verschil tussen Nederland en Stockholm?

Aangezien ik een student ben is voor mij de alcoholprijs het grootste verschil. Er wordt hier op verkoop van alcohol veel belasting geheven, waardoor alcohol hier een stuk duurder is in vergelijking met Nederland.

Hoe ziet je dagelijkse werkdag eruit?

Een werkdag in Zweden is meestal 8 uren. Ik start in de ochtend om 9 uur en ga rond 5 weer richting huis. Naast lunchpauze gaan we vaak even met elkaar een kopje koffie doen. In Zweden vinden ze naast hard werken, sociaal contact en een goede werksfeer heel erg belangrijk.

Hoe is de werksfeer bij jouw stagebedrijf?

De sfeer bij mijn stagebedrijf is erg goed. Wij hebben een jong en internationaal bedrijf, dus iedereen spreekt Engels, wat voor mij heel fijn is aangezien ik weinig Zweedse woorden ken. Verder werken wij samen met organisaties die als doel hebben om de wereld te verbeteren (mission driven organizations) waardoor er een positieve sfeer in ons bedrijf hangt.

Heb je ooit heimwee gehad? Hoe ben je hiermee omgegaan?

Aangezien ik al eerder een half jaar in het buitenland gezeten heb ben ik wel gewend om wat verder van huis te zijn. Echt heimwee heb ik dus nog niet gehad.

Voel je je thuis in Stockholm? Waarom (niet)?

Ik voel me op het moment zeker thuis in Stockholm. In het het begin is het natuurlijk altijd even wennen, maar heb nu echt mijn plekje gevonden. Leuke huisgenoten, leuke collega’s en een geweldige stad.

Is er een typisch lokaal gerecht dat je ECHT niet kan eten (of juist heel lekker vindt)?

Het is niet een gerecht waar ik het nu over heb, maar ik ben echt fan geworden van Fika. Fika is koffie met gebak in de namiddag, wat erg bekend is in Zweden. Het lekkerste hier vind ik dus toch wel alle taartjes.

Geef ons tips over met wie je bevriend moet raken in het buitenland. De Russen? De Ieren? De Chileense?

Aangezien ik hier stage loop was het voor mij heel belangrijk om bevriend te raken met mijn huisgenootjes en collega’s, aangezien je daar de meeste tijd mee door brengt. Ik woonde hier dan ook in een appartement met twee andere hele leuke studenten, 1 uit België en 1 uit Spanje, waar ik het heel erg mee getroffen heb.

Beschrijf de inwoners van Stockholm in drie woorden.

Hulpvaardig, vriendelijk, beleefd.

Wat heb je geleerd van je ervaring in het buitenland? Was het de geliefde community die je leuk vond? De goedkope cocktails? De prachtige natuur? Of was je ervaring minder dan verwacht? Details, we willen details!

Wat ik voornamelijk geleerd heb van mijn stage in het buitenland is dat ondanks dat je fulltime aan het werk bent, je altijd tijd moet proberen te vinden voor leuke dingen. Na het werk drankjes doen en in het weekend leuke tripjes maken heb ik daarom ook veel gedaan.

Mijn ervaring van mijn stage in Stockholm is beter dan verwacht, mijn stagebedrijf past helemaal bij mij en door deze stage ben ik er ook achter gekomen in wat voor bedrijf ik later wil werken. Ook Stockholm zelf is beter dan verwacht, de stad heeft alles te bieden wat je maar zoekt, leuke winkels, veel cultuur, goeie restaurants en fantastisch (maar duur) uitgaan.