alttext

Eline tijdens haar geweldige PR stage in New York City!

Ik zag alle lichten, Empire State, de New Yorker.. Toen dacht ik echt: nu gaat het beginnen!

  • Avontuur
  • Zakelijk
  • Stage
  • Marketing
  • Fashion
  • Noord Amerika
  • Verenigde Staten
  • New York
naar blogs

1. Hey! Waar kom je vandaan? Waar studeer/leef/werk je?

Ik kom oorspronkelijk uit Friesland, en ik ben op mijn 17e verhuisd naar Doorn, bij Utrecht in de buurt! Daar heb ik 3 jaar op TMO Fashion Business School gestudeerd en ik ben 6 weken geleden vertrokken naar New York om daar mijn afstudeerstage te doen. Ik doe een sales stage in een high-end designer showroom.

2. Wat was het eerste dat je dacht toen je in New York aankwam?

Ik was echt overweldigd. Ik was vanuit het vliegtuig gelijk in de metro gestapt en zag pas New York toen ik Penn Station uitliep. Ik zag alle lichten, Empire State, de New Yorker.. Toen dacht ik echt: nu gaat het beginnen!

3. Wat is het meest shockerende verschil tussen Nederland en New York?

Het meest vervelende verschil is in ieder geval het tijdsverschil. Dat maakt het echt lastig om met thuis in contact te blijven. Wat me ook wel shockeerde, was de enorme hitte die vier weken aanhield. Ik was zelfs blij met de orkaan die eraan kwam, ik had geen zweetdruppel meer over.

4. Hoe ziet jouw dag eruit?

Ik ontbijt 's ochtends met allemaal Nederlandse meiden in de Webster. Daarna begin ik om 9 uur op werk en eigenlijk is elke dag anders. Momenteel is het Fashion Week, dus komen er de hele dag door buyers binnen en ben ik sieraden model, schrijf ik de bestellingen op en hou ik de showroom netjes. Normaal gesproken verzorg ik alle aftersales en binnenkort gaan we naar winkels toe om de collectie te bekijken en sales trainingen te geven. Om vijf uur loop ik weer naar huis en eet ik weer samen met mijn huisgenoten. 's Avonds en in het weekend zijn we echte toeristen en werken we onze 3 pagina's tellende bucketlist af!

5. Zou je ooit een leven kunnen opbouwen in New York?

Absoluut. Elke dag is hier zo bijzonder en overweldigend, ik denk dat ik daar nooit genoeg van zou kunnen krjigen. Ik ben ook al gewend aan de drukte en het lawaai, dus voor mij geen reden om hier niet mijn leven op te bouwen.

6. Heb je ooit heimwee gehad? Hoe ben je hiermee omgegaan?

De eerste paar weken had ik daar helemaal geen last van, maar vorige week begon het toch een beetje te komen. Door het tijdsverschil heb je echt weinig contact met thuis en er gebeuren natuurlijk ook wel eens wat minder leuke dingen. Ik bespreek alles met de andere meiden die ik hier heb leren kennen, die dit natuurlijk herkennen en heel goed begrijpen. We doen natuurlijk heel veel leuke dingen samen, maar we helpen elkaar ook door de moeilijke momenten heen.

7. Wat is een typische gewoonte die je niet zo snel in NL zou tegenkomen?

Hier is 'shared dining' echt een ding. Als je naar een restaurantje gaat, krijg je vaak gigantische porties die je met 2 of 3 mensen kan delen. Eigenlijk zouden ze dit in Nederland ook moeten hebben, je kan zo namelijk veel meer proeven.

8. Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt tijdens je verblijf in New York?

Hoe zwaar en druk het ook was, Fashion Week was fantastisch! Ik mocht naar press events, fashion shows en feestjes. Het is voor mij een hele onbekende wereld en vond het echt gaaf om het een keer mee te maken. Ook onze trips naar Coney Island en Washington staan zeker in de top 3.  

9. Geef ons tips over met wie je bevriend moet raken in het buitenland. De Russen? De Ieren? De American zelf?

Ik zei van tevoren: ik ga niet vrienden worden met Nederlanders! Dan kan ik net zo goed thuis blijven! Nu moet ik toch wel eerlijk toegeven dat het heel fijn is om met Nederlanders om te gaan, om zo nu en dan even je eigen taal te spreken en omdat het een vertrouwd gevoel geeft. Ik heb ook al veel Amerikanen leren kennen, en dat bevalt ook heel erg goed! Een combinatie van beide is denk ik perfect.

10. Beschrijf de inwoners van New York in drie woorden.

Sociaal, behulpzaam, maar altijd druk. Tijdens mijn eerste paar dagen was ik zo vaak de weg kwijt en begreep ik niks van de metro, maar ik hoefde niet eens te vragen om hulp! En het aantal complimentjes over bijvoorbeeld mijn outfit of over mijn (blonde, Nederlandse) haar, zijn ook al niet meer op twee handen te tellen. Wat ook heel erg typerend is, is dat ik nog nooit een New Yorker op een groen stoplicht heb zien wachten. Al moet ik wel heel eerlijk toegeven, dat ik me daar na 6 weken ook al niet heel veel meer van aantrek!

11. Wat heb je geleerd van je ervaring in het buitenland, wat is de meest leerzame ervaring? Details, we willen details!

Niet alleen de ervaringen in het buitenland, maar ook alle voorbereidingen vooraf: je wordt er zo zelfstandig van! Je moet alles zelf regelen, overal alert op zijn en voor jezelf durven op te komen. Ik had de eerste week zo'n gigantische jetlag, maar ik moest echt de deur uit om mijn Amerikaanse telefoonnummer te regelen, een bankrekening te openen, mijn Social Security nummer aan te vragen, etc. Als ik ergens mee zat of als iets niet wilde, was het meestal alweer nacht in Nederland en moest ik toch echt mijn eigen problemen gaan oplossen. Het maakt je onafhankelijk en volwassen, zonder dat je het in de gaten hebt.

Het allerbelangrijkste wat ik tot nu toe op stage heb geleerd, is dat je elke seconde van de dag moet netwerken. Je moet je gezicht laten zien, een leuk praatje maken, zorgen dat mensen onder de indruk van je raken. Je kan nog zo goed zijn in wat je doet, maar als je de connecties niet hebt, is het (vooral in de USA) lastig om door te groeien of een baan te krijgen. In het begin was ik nog een beetje aan het aftasten en had ik soms echt geen zin meer om Engels te praten, maar ik kreeg al snel door dat er zoveel meer kansen voor je open liggen als je je een goede indruk achterlaat!