alttext

Visum voor Japan

Als je gaat stage lopen in Japan heb je een 'general' visa nodig. Deze kun je aanvragen bij de Japanse ambassade. Als je een stagevergoeding krijgt, kan je te maken krijgen met andere visumregels. Na aankomst in Japan moet je je melden. Dat is ook nodig voor je zorgverzekering.

Als je gaat stage lopen in Japan heb je een general visa nodig, dat één of twee jaar geldig is. Het visum is gratis. Een general visa moet je persoonlijk op de Japanse ambassade aanvragen. Ga eerst naar de website van de ambassade om het aanvraagformulier te downloaden. Je moet ook je paspoort meenemen, een pasfoto en eventueel je Certificate of Eligibility.De aanvraagprocedure neemt maanden in beslag. Ga dus ruim op tijd naar de ambassade!

De aanvraagprocedure is korter als je specifiek wordt uitgenodigd door een hogeronderwijsinstelling. In dat geval vraagt je instelling een Certificate of Eligibility voor je aan bij een regionaal immigratiebureau in Japan. Vraag je stagebedrijf erom. Let op dat je alle documenten bij je hebt. Je moet kunnen aantonen dat je voldoende middelen van bestaan hebt om de studieperiode te betalen. Met een Certificate of Eligibility moet de procedure in enkele dagen rond zijn.

Heb je een ander visum dan een toeristenvisum, dan moet je je binnen negentig dagen na aankomst melden bij het lokale immigratiebureau. Daar wordt een vingerafdruk gemaakt en krijg je het Alien Registration Certificate. Het is een kaart die je altijd bij je moet hebben.

In Japan is het niet gebruikelijk dat je stagevergoeding ontvangt. Gebeurt dat wel, dan kan je te maken krijgen met andere regels en/of een andere verblijfsstatus. Neem daarover contact op met de Japanse ambassade in Nederland.

Zorgverzekering

Met een Alien Registration Certificate kun je je aansluiten bij de Japanse Nationale Ziektekostenverzekering. Voor studenten kost die niet veel, hoewel het verschilt per gemeente. Met je inschrijvingsbewijs word je bij alle instanties voor gezondheidszorg geholpen. Zonder dit bewijs is dat lastiger.

De Japanse ziektekostenverzekering dekt zeventig procent van alle medische kosten, inclusief tandartshulp. De rest kun je via je Nederlandse verzekering terugvragen. Wel moet je je vooraf in Nederland bijverzekeren. Informeer ook bij je bedrijf of je op het terrein verzekerd bent tegen bijvoorbeeld bedrijfsongevallen.