alttext

Visum voor Rusland

Begin op tijd met de voorbereiding van je stage in Rusland. De aanvraag van sommige documenten kan lang duren.

Als buitenlandse stagiair heb je een visum nodig. Dat kost € 35 en je vraagt het aan via het Russisch Visum Centrum bij het Russische consulaat in Den Haag. Voor een visumaanvraag heb je de volgende documenten nodig:

  • Ingevulde visumaanvraag;
  • Twee pasfoto's;
  • Paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is na terugkeer uit Rusland;
  • Uitnodiging van je stagebedrijf;
  • Bewijs van een zorgverzekering die in Rusland geldig is;
  • HIV-verklaring

Begin op tijd

Je stageverlener moet een uitnodiging voor je regelen bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan lang duren, reken op drie maanden. Begin dus op tijd met de voorbereidingen van je stage in Rusland. Het verzekeringsbewijs kun je eenvoudig telefonisch aanvragen bij je verzekeraar. De hiv-verklaring kun je aanvragen bij je huisarts.

Hoe lang je visum geldig is, staat op de uitnodiging van je stageverlener. Normaal gesproken is dat 90 of 180 dagen. De vereiste documenten voor de visumaanvraag mogen niet per post verstuurd worden naar het Russische Consulaat in Den Haag. Ze moeten persoonlijk worden afgegeven. Dat hoef je niet per se zelf te doen. Je mag het ook overlaten aan bijvoorbeeld een stagebemiddelingsbureau.

Visum
Visum

Registreren

Blijf je langer dan zeven dagen in Rusland? Dan moet je visum binnen zeven dagen na aankomst worden geregistreerd bij de federale migratiedienst. Dit doet je werkgever voor jou. Om je te kunnen registreren, heb je je originele migratiekaart nodig. Die krijg je in het vliegtuig of aan de Russische grens. Blijf je langer dan drie maanden in Rusland, dan moet je na aankomst een verblijfsvergunning aanvragen. Ook daarvoor heb je die hiv-verklaring nodig.