Aisha tijdens haar stage in Kaapstad
Aisha komt uit Amsterdam en vertrok voor haar masterstage naar Zuid-Afrika. In Kaapstad liep zij vier maanden lang stage bij het Nederlandse consulaat. Lees haar story hier!
- Avontuur
- Stage
- Buitenlandse stage
- Zuid-Afrika
- Kaapstad
Ik was nog best rustig toen ik uit het vliegtuig stapte, maar dacht wel: “oh god, ben ik dit echt aan het doen?” Ook omdat het echt zo’n moment was waar ik helemaal buiten mijn comfort zone zat - wanneer je de uitgang van het vliegveld zoekt en je weg moet vinden door een nieuwe stad. Dit gevoel duurde gelukkig wel voor maar twee minuten.
Criminaliteit?
Veiligheid is eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend in Zuid-Afrika zoals dat het in Nederland is. Uiteindelijk heb ik mij tijdens mijn tijd maar een keer onveilig gevoeld. Ik werd eerder bang van het idee zelf dat er veel criminaliteit is, dan dat ik echt bang voor iets was.
Tegen het eind van mijn stage denk ik wel dat ik last had van heimwee, maar dat was ook omdat ik wist dat ik snel weer naar huis zou gaan. Ik heb niet echt iets gedaan waardoor dat minder werd en ben ook gewoon nog gaan rondreizen door Afrika toen mijn stage afgerond was. Ik denk dat de enige oplossing was om gewoon naar huis te gaan.
Warm welkom
Ik voelde mij helemaal thuis! Nog nergens anders heb ik zo’n gevoel gehad. In het begin dacht ik dat ik me hier wel thuis zou voelen omdat ik half Afrikaans ben en zeker dingen herkende van de Zuid-Afrikaanse cultuur, maar toen zag ik dat ook iedereen om mij heen zich thuis voelde. Van Europeanen en (Zuid-)Amerikanen tot Afrikanen uit omringende landen. Waarschijnlijk omdat Zuid-
Afrika zo verwelkomend is. Zuid-Afrikanen hebben een erg laid back gedrag en het is echt niet moeilijk om hier vrienden te maken.
Avontuurlijke Duitsers
Ik heb vooral gewerkt en gewoond met Zuid-Afrikanen, maar de internationals waar ik bevriend mee raakte kwamen uit Duitsland en Nederland, dus zo exotisch was het niet. Om heel eerlijk te zijn waren veel Nederlanders die ik ontmoette echt in de party modus, woonden in grote huizen, gingen naar toeristische plekken en vermeden de cultuur en het contact met locals. Ik vond het juist leuk om
uit te gaan in de kleinere plekken en was geïnteresseerd in andere dingen dus het was niet helemaal mijn scene. De Duitsers die ik ontmoette waren veel meer geïnteresseerd in de cultuur en best avontuurlijk, dus het was leuker om met hen te meeten. Vergeet al je vooroordelen (als je ze al had) over Duitsers want op elke trip die ik heb gemaakt heb ik supertoffe Duitsers ontmoet!
Pittig eten
Eten is misschien waar mijn half-Afrikaanse deel goed van pas komt! Ik vind pittig eten lekker dus dat was geen probleem. Zuid-Afrikanen eten veel vlees, waar ik niet heel erg fan van ben maar in gerechten is het prima. Ik vond ook dat mieliepap, een bijgerecht gemaakt van bloem dat een beetje lijkt op deeg, een beetje heftig op de maag viel. Maar vond het alsnog lekker!
Geen haast
Het belangrijkste dat ik heb geleerd was over mijn leven thuis: snel snel snel, alles plannen en agenda’s bijhouden is niet de manier waarop ik wil leven. Kapenaren hebben het enorme geluk dat ze zo’n mooie natuur om zich heen hebben en dankzij het mooie weer altijd buiten kunnen zijn. Werken is daar nodig om te overleven, maar het is zeker niet de grootste prioriteit. Quality time met vrienden, familie en zelfs huisdieren is veel belangrijker. Net als goede wijn, lekker eten en muziek. Ze vieren het leven en zijn niet bang om het even rustig aan te doen of even te ontspannen. Ja, dit betekent dat het ook wel drie weken kan duren voordat je internet hebt, maar dat heb je niet eens door als je het te druk hebt om op het strand te liggen. Ik kan me voorstellen dat het tijd kost voor een westers persoon om te wennen aan dit langzame leven, maar het is het waard.
Kapenaren in drie woorden
Vriendelijk, ontspannen, outgoing. Ik vond ze geweldig.