alt text

Ashwin tijdens zijn stage in Bangkok, Thailand

Ashwin is momenteel in Bangkok en houdt jullie graag op de hoogte van zijn avonturen daar. Deze keer: hoe maak je eigenlijk vrienden in een totaal andere cultuur?

  • Avontuur
  • Reizen
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • AziĆ«
  • Thailand
naar blogs

Ashwin in Bangkok: “Maak vrienden via Facebookgroepen.”

Ik woon in een buurt die bekend staat als ‘expat’-buurt, oftewel veel buitenlanders wonen daar in de vaak nieuwe hoogbouw. De buurt is een woonwijk en niet een uitgaansgebied dus er zijn geen clubs of dergelijke, maar wel een aantal leuke familierestaurantjes of gewoon naast de weg eten bij een van de vele stalletjes! Er zijn altijd wel ontmoetingsplekken te vinden.

Nationaliteiten in Bangkok

Mijn collega’s zijn voornamelijk Thai met een aantal expats er doorheen gemixt. Na werktijd gaan we soms uit of naar de film bijvoorbeeld. Een andere stagiair is met een collega naar een eiland geweest voor een weekend. Ik zelf ga in het weekend meestal op pad met mijn vriendin en vrienden van haar!

Het is moeilijk te zeggen wat de grootste andere nationaliteit is hier. Als we naar clubs gaan zijn het meestal alleen maar Thai met soms een verdwaald westers persoon. Op Khao San Road zijn het allemaal backpackers of lokale Thai. Soms heb je een groepje Chinezen of Japanners in de club of Khao San, vaak toeristen. Dat is het eigenlijk wel.

De andere Nederlandse stagiaires probeer ik wel in contact mee te blijven ja, ik ben ook lid geworden van een groep op Facebook voor Nederlandse reizigers, waar ik soms een keer op een oproep reageer of tips geef. Een aantal weken terug wel een Nederlands echtpaar ‘gered’ van een oplichting, doordat ik ze toevallig hoorde praten en langsliep. Handig.

Facebookgroepen en apps

Of ik lid ben geworden van Facebookgroepen voor internationalen? Yes, ben lid van één groep met ongeveer 55.000 leden, dus er zijn genoeg posts om dingen te doen of tips om ergens heen te gaan (of juist niet). Ben naar 1 event geweest maar dat was niet zo’n succes, dus houd het nu voornamelijk op een avondje poolen of een drankje ergens tijdens een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld.

Of je snel mensen ontmoet in Bangkok, ligt echt aan de persoon die je bent en of je er naar op zoek gaat. Het kan lastig zijn omdat je de lokale taal niet spreekt maar de meeste leeftijdsgenoten spreken redelijk Engels en zijn graag bereid om te helpen. Nadeel is wel dat je als buitenlander toch gezien wordt als een rijk persoon, ondanks dat je bijvoorbeeld een student bent, en sommige mensen gebruik willen maken van je. Lid worden van een expat group of apps gebruiken om mensen te meeten werkt wel fantastisch en er is altijd wel iets te doen of iemand te vinden om iets mee te gaan doen!

Als je niet dingen kunt doen met je collega’s of niet met ze kunt opschieten, zou ik zo snel mogelijk lid worden van groepen op Facebook, internet forums of applicaties te installeren en gewoon dingen gaan doen. Vaak ontmoet je dan ook mensen die hier ooit op dezelfde manier zijn begonnen en die snappen dat het lastig is om je draai te vinden zo ver weg van huis. Alle stagiaires die ik heb gesproken hebben tot nu toe goed kunnen opschieten met collega’s dus dat is wel fijn natuurlijk!

Nederlanders vs Thai

De Nederlandse en Thaise culturen zijn totaal anders. Gelukkig staan wij als Nederlanders bekend om ons overal aan te passen en dat waarderen de Thai heel erg. Thai zijn echt nog een familiecultuur en dat blijkt ook uit de manier waarop bijvoorbeeld eten in een restaurant wordt opgediend. Niet iedereen een eigen gerecht, nee, je bestelt met zijn allen en alles wordt in grote potten, pannen of op grote borden geserveerd en iedereen deelt met elkaar.