alt text

Demi tijdens haar stage in Berlijn

"Berlijn is zo enorm groot en leuk en de sfeer is heel relaxed. Iedereen doet wat hij/zij zelf wil en je kan dragen wat je wilt, niemand die je raar aankijkt." Lees Demi's verhaal hier!

  • Avontuur
  • Reizen
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Europa
  • Duitsland
naar blogs

Hey! Waar kom je vandaan? Waar studeer/leef/werk je?

Hi! Ik ben Demi, 19 jaar, ik kom uit Ridderkerk en ik studeer International Business and Languages aan de Hogeschool Rotterdam. Voor mijn studie heb ik 5 maanden stage gelopen in Berlijn.

Wat was het eerste wat je dacht toen je in Berlijn aankwam?

Wauw, wat een stad! Berlijn is zo enorm groot en leuk en de sfeer is heel relaxed. Iedereen doet wat hij/zij zelf wil en je kan dragen wat je wilt, niemand die je raar aankijkt.

Wat was het meest shockende verschil tussen Nederland en Berlijn?

Directheid. Ik ben vrij direct, maar Duitsers daarentegen niet. Het is me opgevallen dat ze best voorzichtig zijn met wat ze tegen elkaar zeggen. De Duitse hiërarchie op de werkvloer is me ook opgevallen. De lagen zijn heel duidelijk en als je onderaan de ladder staat heb je vrijwel niks te zeggen.

Hoe ziet je dagelijkse werkdag eruit?

Mijn stage is helaas niet zo bevallen. Ik werkte vijf dagen per week van 9:00 tot 18:00 en heb erg weinig te doen gehad. Dan gaan de dagen erg langzaam. Dat ik niet zoveel taken kreeg heeft te maken met de hiërarchie die ik net noemde. Ik stond als stagiaire natuurlijk helemaal onderaan de ladder en ben dan ook nog eens geen Duitser, waardoor ik de taal niet zo goed beheers als iemand die Duits als moedertaal heeft.

Hoe is de werksfeer bij jouw stagebedrijf?

Mijn collega’s waren gelukkig wel allemaal leuk en aardig! Zo zijn we vaak met een aantal collega’s gaan lunchen en werden er op vrijdag af en toe borrels gehouden om het weekend in te luiden.

Heb je ooit heimwee gehad? Hoe ben je hiermee omgegaan?

Heimwee wil ik het niet noemen, maar na vier maanden begon ik wel het gevoel te krijgen dat ik naar huis wilde. Op zulke momenten zei ik tegen mezelf: "Kom op Deem je hebt er al vier maanden op zitten, die laatste maand is zo voorbij!". Als ik achteraf terug kijk op mijn tijd in Berlijn is het echt voorbij gevlogen!

Voel je je thuis in Berlijn? Waarom (niet)?

Ja, Berlijn is zo leuk! De mensen zijn vriendelijk, overal zitten leuke winkels en restaurantjes en er zijn heel veel dingen om te doen. Vooral in de zomer is Berlijn heel leuk. Iedereen gaat er dan op uit en door heel de stad zitten mensen in parken en op pleintjes te genieten van de zon.

Geef ons tips over met wie je bevriend moet raken in het buitenland. De Russen? De Ieren? De Chileense?

Locals! Zij kunnen je alles vertellen over de leukste plekjes van de stad.

Beschrijf de inwoners van Berlijn in drie woorden.

Vriendelijk, divers en ouderwets.

Wat heb je geleerd van je ervaring in het buitenland? Was het de geliefde community die je leuk vond? De goedkope cocktails? De prachtige natuur? Of was je ervaring minder dan verwacht? Details, we willen details!

Je leert zo veel als je naar het buitenland gaat. Het was een hele grote ervaring die ik nooit meer vergeet. Natuurlijk is het jammer dat mijn stage tegen viel, maar Berlijn was geweldig. Wat ik vooral zo leuk vind aan Berlijn is de diversiteit. Niet alleen qua inwoners, maar ook als je kijkt naar wat er te doen is. Je kan heel luxe uiteten en naar de mooiste en duurste rooftop bars, maar je kan ook voor 3 euro een Aziatisch gerecht eten in één van de vele Aziatische restaurants van Berlijn.