alt text

Dionne tijdens haar stage in Finland

Dionne verliet Nederland voor het koude(!) Finland om daar haar stage te lopen. "De temperaturen van de eerste twee weken lagen vaak rond de -20 en op zijn koudst was het zelfs -31". WOW. Lees haar blog hier!

  • Avontuur
  • Reizen
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Europa
  • Finland
naar blogs

Een buitenlandse stage voor 12 weken in Vaasa, Finland. Dit werd mij aangeboden door school en hier ging ik maar al te graag op in. Niet wetende dat zelfs in een land als Finland, Nederland toch echt niet zo verkeerd is. Het begon al met mijn eerste dag hier, boodschappen halen bleek al snel een opgave te zijn. Wat valt het aanbod tegen en wat zijn de prijzen toch hoog. Een (gele) paprika kostte al snel €6,99 en denk maar niet dat je veel keuzeopties/variaties hebt in de overige afdelingen. Gelukkig raak je hierdoor wel creatief in het bedenken van gerechten.

Daarnaast kreeg ik op mijn eerste stagedag als snel te maken met een Finse gewoonte;  warm eten als lunch, die ook vroeg gegeten wordt. De lunchtijden zijn hier rond 11-12 uur. Inmiddels ben ik al 5 weken hier, en wennen doet het nog steeds niet op dat gebied. Verder kwam ik precies in een koude periode. De temperaturen van de eerste twee weken lagen vaak rond de -20 en op zijn koudst was het zelfs -31. Daar zit je dan, Nederlands weer gewend. Daarom is het aan te raden om thermokleding mee te nemen tijdens winter in Finland. De koudste periode is nu wel voorbij, de temperaturen gaan weer omhoog. Hopelijk maak ik nog mee dat de Golf smelt en de boten tevoorschijn komen.

Naast deze kleine minpuntjes zijn er natuurlijk ook genoeg positieve dingen te vertellen. Mijn appartement, die ik deel met 2 andere meiden, ligt vlak bij de Botnische Golf. Op deze manier kan ik via de kustlijn naar het centrum van Vaasa lopen. De omgeving hier is adembenemend mooi en deze route loop ik dus graag. Aangezien ze hier sinds 2011 weer een hele strenge winter hebben, is het mogelijk om zelfs met de auto over de Golf te rijden. Dat was een hele aparte, maar gave, ervaring. Vaasa zelf is een schattig plaatsje met een leuke ‘’square’’ waar vele winkels en pubs omheen zitten. De pubs hier zijn ook erg gezellig, heb er al vaker een lekker wijntje genuttigd. Alcohol >5,5% kun je overigens niet in de supermarkten kopen, hiervoor moet je naar een staatswinkel.

Op mijn stageplek zelf bevalt het me ook goed, mijn stagebegeleidster is onwijs lief en het werk leuk. Ben nu voornamelijk bezig met marketingzaken, in mijn eigen kantoor!  De lunch krijg ik vanuit mijn stage, die toevallig een school is. Mede hierom heb ik wat meer sociale contacten kunnen opbouwen. Het is grappig dat de meeste mensen met wie ik omga Zweeds spreken, en niet Fins. Vaasa heeft namelijk 2 officiële talen.

Nog 7 weken ben ik hier, en in die 7 weken ga ik nog een en ander ondernemen. Binnenkort mag ik Helsinki toevoegen aan mijn lijstje met hoofdsteden die ik heb bezocht. Kijk er erg naar uit om deze stad te bezichtigen. Ook is er halverwege april een evenement van twee dagen. Met dit evenement ga ik meer zien van Vaasa en de omgeving. In mijn laatste stageweek zijn er ook nog wat festiviteiten te beleven, ben blij dat ik dit nog mag meemaken. Lekker cliché, maar de tijd vliegt echt voorbij. Meer reden dan ooit om nog volop te genieten.