alt text

Emiel tijdens zijn stage in New York!

WOAH, Emiel in New York: “In Coney Island is het echt even beseffen dat je nog steeds in NYC bent, en niet ergens op vakantie aan de Costa Brava.”

  • Avontuur
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Noord Amerika
  • Verenigde Staten
  • New York
naar blogs

Hi there!

Ik ben Emiel Wolter, 18 jaar en kom uit Weert. Ik studeer Commerciële Economie aan de Fontys in Eindhoven. Momenteel loop ik stage bij een advertising agency in het hartje van het Flatiron District in New York City. Het bedrijf waar ik stageloop houdt zich bezig met branding, content, advertising, experiential marketing, web & mobile en research.

Het was een hele hoop geregel. Het begint allemaal bij het vinden van een stageplaats. Hierbij had ik het geluk dat ik in april in NYC was, en dus een aantal bedrijven heb kunnen bezoeken. Toen ik mijn stageplaats had gevonden kon het visum proces in gang worden gezet, begin hier zeker op tijd mee! Om de definitieve ‘go’ te krijgen moet je ook naar het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Zij hebben een hele volle agenda, dus ik had mijn paspoort pas een paar dagen voor ik vertrok terug, dat was dus even erg spannend! Huisvesting was ook nog wel een dingetje, want ik kan natuurlijk niet bij alle dames in The Webster Apartments gaan zitten. Ik ben dus online op zoek gegaan naar een appartement. Het is goed zoeken naar een netjes appartement op een goede locatie, die vervolgens ook nog binnen je budget past. Ik woon nu in een superleuk appartement in East Harlem, Manhattan. Hier wonen nog twee andere jonge Europeanen en sinds vorige week ook nog een jonge Amerikaan, een leuke combinatie en heel goed voor mijn Engels omdat ik dus nu echt de hele dag Engels moet praten.

Ik ben een week voor mijn stage zou beginnen gearriveerd in NYC. Ik was er wel al ooit geweest, maar het was toch wel fijn dat ik in die week even alles kon regelen, en alvast een keertje langs mijn stage kon gaan om alles door te spreken. Daarnaast was deze week ideaal om van mijn gruwelijke jetlag af te komen, ik was de eerste dag om 4.30 wakker ondanks dat ik de dag van de reis meer dan 24 uur wakker ben geweest.

De eerste dag ben ik boodschappen gaan doen. Er ligt een Aldi en Target één blok vanaf mijn appartement, ideaal! Dit was toch wel even een cultuurshock want het is echt héél anders dan je in Nederland gewend bent. De prijskaartjes geven de prijzen exclusief btw aan en de porties zijn insane groot. Daarnaast zijn de meeste dingen duurder dan in Nederland. Wel hebben ze alle artikelen die je normaal op YouTube en andere websites tegenkomt, dat is wel leuk om te zien. Ik heb in de eerste week veel rondgekeken en dingen gedaan, en gegeten. Ik ben naar SoHo geweest, een hele leuke buurt met veel hippe winkels en restaurants. Op vrijdagavond is het Museum of Modern Arts gratis, dit was leuk maar wel erg druk. Ook gewoon door de straten lopen is al geweldig, er is zoveel te zien en te doen!

Maandag 4 september zou mijn stage beginnen, maar dit is Labor Day dus ik had nog een extra dagje vrij. Er is op deze dag ook veel uitverkoop in winkels, dus als je van shoppen houdt is dit de ideale dag om dat te doen.

Emiel tijdens zijn stage in New York!
Emiel tijdens zijn stage in New York!

Mijn eerste stageweek was rustig opstarten, mijn baas zat vast in Florida door de orkaan. Toen ik na mijn eerste dag in het appartement aankwam werkte de elektriciteit niet… Dit heeft uiteindelijk drie dagen geduurd voor ze het gemaakt hadden. Dat betekent dus drie dagen koud douchen, geen wifi, geen telefoon opladen en niet koken. Ik kan wel zeggen dat ik in de eerste week al voor de full NYC experience ben gegaan. In het weekend was de rust wedergekeerd, en het weer was nog super! Samen met mijn huisgenoot bezocht ik Coney Island, Brooklyn Bridge Park, DUMBO en Central Park. In Coney Island is het echt even beseffen dat je nog steeds in NYC bent, en niet ergens op vakantie aan de Costa Brava. Vanuit Brooklyn Bridge Park heb je een ongelooflijk mooi uitzicht over de skyline, toen ik daar stond was ik toch wel trots dat het me gelukt was en ik echt stage aan het lopen was in deze wereldstad. Zondag ben ik samen met mijn huisgenoten naar Central Park gegaan om daar nog even van de zomer te genieten. Ook het uitzicht vanuit een van de pieren aan de Hudson River is heel gaaf!

Een van de meest indrukwekkende momenten tot nu toe was toch wel het bezoeken van het 9/11 memorial op de beruchte dag zelf. Over het hele monument liggen bloemen en er schijnen twee hele felle schijnwerpers recht de lucht in, deze waren zelfs vanaf mijn appartement op 116th St te zien.

Er zijn in NYC ook heel veel leuke dingen te doen die gratis zijn. Zo bezocht ik eind september het evenement ‘Photo Ville’. Hier waren in Brooklyn recht onder de Brooklyn Bridge allemaal grote vrachtcontainers geplaatst waarin fotografen hun foto’s hadden hangen. Daarnaast zijn veel musea op een bepaalde dag gratis of hebben ze altijd ‘pay what you want’. Dat laatste is het geval bij het Metropolitan Museum of Art, dus je betalen wat jij het waard vindt. Ook de Staten Island Ferry is gratis, en je kunt hierop het vrijheidsbeeld zien en de prachtige skyline van NYC.

Ik heb ook al een aardige indruk gekregen van de mensen hier, ze zijn allemaal heel druk, drinken absurd veel koffie, maar zijn niet, zoals veel mensen beweren, onaardig, integendeel zelfs: veel mensen beginnen zomaar een praatje en ook niemand zal er hiervan opkijken hoe je erbij loopt of wat je doet.

Ik ben inmiddels al meer dan een maand hier, en ik geniet van ieder moment. Voor ik het weet ben ik weer in Weert… Hieronder is een lijstje met dingen die ik in deze maand heb gemist, of juist absoluut niet.

Dingen die ik mis aan Nederland:

  • Kaas
  • Sterke koffie, ook al is er hier overal koffie te krijgen, overal kan je de bodem van het glas door de koffie heen zien…
  • Fatsoenlijk brood
  • Stroopwafels  deze heb ik inmiddels bij Whole Foods gevonden!
  • Mijn moeder die voor me kookt, wast en strijkt

Verder kom ik in deze geweldige stad weinig te kort! Dingen die ik niet mis aan Nederland:

  • De NS!!! (ook al is de metro hier ook niet altijd feest)
  • Bekrompen mensen, in NYC boeit het letterlijk niemand hoe je eruit ziet of hoe je je gedraagt, heerlijk.

Tips van het huis:

  • Begin op tijd met regelen, het is meer werk dan je denkt!
  • Craigslist of SpareRoom.com staan veel appartementen op.
  • Spaar goed van tevoren, want je wil hier natuurlijk niet op een houtje bijten.
  • Gebruik Mint Sim als provider, dit is 50% goedkoper als de grote spelers zoals T-Mobile.
  • Open een bankrekening bij Bank of America. Deze is gratis voor studenten onder de 24 jaar en klaar om te gebruiken met o.a. Apple Pay.

Tot de volgende keer! Wil je me in de tussentijd volgen, kijk dan op mijn blog www.emielwolter.com of volg me op Instagram @emielwolter. Ben je er zelf over aan het denken om hier stage te gaan lopen en heb je vragen, stuur me dan via Instagram of mijn blog een berichtje!