alt text

Fleur tijdens haar stage in Borås, Zweden

Fleur loopt een logistieke stage in een echte studentenstad in het zuiden van Zweden, vlakbij Göteborg. Aan jullie vertelt ze over haar Scandinavische avonturen. Deze keer: Zweedse tradities en haar bezoek uit Nederland!

  • Avontuur
  • Reizen
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Europa
  • Zweden
naar blogs

Fleur in Borås: “De eerste twee maanden stage zijn voorbij gevlogen!”

Maart was een erg leuke maand! Helaas was het de laatste keer snowboarden omdat de pistes gingen sluiten. Ik kreeg bezoek van twee vriendinnen uit Nederland waarmee ik in Gothenburg en Stockholm ben geweest.


Fika!

Eén van de leukste Zweedse gewoontes is fika. Fika staat voor ‘bijkletsen met vrienden of familie onder het genot van koffie en iets lekkers’. Fika is een belangrijk onderdeel van de Zweedse cultuur. Iedereen doet aan een fika, op verschillende tijdstippen en verschillende leeftijden van jong tot oud. Hierdoor zijn er erg veel koffiehuisjes met allerlei lekkernijen. In Nederland zeggen we: ‘Zullen we wat gaan drinken’. Hier in Zweden wordt dus gezegd: “Tijd voor fika”. Het is erg leuk om de sfeer in een koffiehuis te zien. Het is altijd druk en het is zeker een leuke traditie. Fika hoeft niet per se uren te duren maar kan ook even kort een half uurtje zijn.

Semla

Naar aanleiding van het wel bekende fika in Zweden, was het aan mij om allerlei Zweedse cakejes en gebakjes te proeven. Semla is een bol met daarin een soort amandelspijs en room, waarover poedersuiker wordt gestrooid. In maart was er een ‘semla-dag’ dus aten we tijdens fika op stage allemaal een semla. Ik lust geen spijs dus ik zal niet nog een keer een semla nemen, maar de Zweedse kanelbullar en de chokladbollar zijn zeker twee andere aanraders!


Stage

Elke dag op stage hebben we ook een fika. Ik zie het eigenlijk als een soort koffiepauze, maar in het Zweeds is het echt fika. We hebben niet dagelijks lekkernijen, maar het kan natuurlijk ook met een kop thee en een appel. De eerste twee maanden stage zijn voorbij gevlogen! Ik ben bezig met een onderzoeksstage, dus ik ben niet bezig met dagelijkse werkzaamheden. Vooral ben ik bezig met computerwerk, dingen uitzoeken en voorbereidingen voor het onderzoek. Het is nog steeds leuk op stage en ik voel me er erg welkom.

Bezoek

Het tweede weekend van maart kwam er bezoek van vriendinnen! Ik had er erg naar uit gekeken om met hen nieuwe steden te bezoeken. De tweede dag in Gothenburg zijn we voornamelijk gaan shoppen, wat heel goed kan in deze stad. Na twee gezellige dagen, hebben we de trein genomen naar Stockholm. De heenreis van 5 uur ging allemaal goed. De Zweedse treinen zijn een stuk mooier en luxer dan in Nederland.

Stockholm bleek een hele leuke levendige stad! Na aankomst zijn we meteen naar de wisseling van de wacht gegaan bij het koninklijk paleis. Daarnaast hebben we verschillende musea bezocht in het koninklijk paleis. Het koninklijk paleis ligt in het oude gedeelte van de stad: Gamla Stan. Dit gedeelte is erg leuk door de smalle straatjes, gezellige cafétjes en heeft een goede sfeer. Samen met verschillende nationaliteiten uit het hostel zijn we ‘s avonds de stad in gegaan. Het was superleuk om meer van Stockholm te zien, lekker te eten en wat culturele dingen te bezoeken. Helaas was de ervaring van het openbaar vervoer op de terugweg naar Borås iets minder. Ik had 2,5 uur vertraging maar het voordeel was dat er in de trein goede catering, voldoende stopcontacten en goede wifi aanwezig was. Ik wil zeker nog een keer terug naar Stockholm.