alt text

Kiril tijdens zijn stage in Frankfurt

"Frankfurt is heel internationaal en heeft veel te bieden. Ik voel mij daar helemaal thuis. Eén maand nadat ik naar Frankfurt verhuisde was de eerste Hema geopend. Dus ik miste helemaal niks!"

  • Avontuur
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Europa
  • Duitsland
naar blogs

Hey! Waar kom je vandaan? Waar studeer/leef/werk je?

Waar ik vandaan kom? Oorspronkelijk uit Bulgarije maar heb een groot deel van mijn leven in Nederland doorgebracht. Ik heb de opleiding European Studies gedaan maar deze stage heeft niks met de opleiding te maken. Waarom dan toch deze stage? Ik heb een cursus Life Coaching gedaan en wilde een mogelijkheid vinden om mij daar verder in te verdiepen. Daarnaast wilde ik heel graag een reden hebben om weer in Frankfurt te zijn. Dus 1+1 maakt 2 :D

Wat was het eerste wat je dacht toen je in Frankfurt aankwam?

Als eerste was ik benieuwd hoe mijn nieuwe woning eruit zou zien. Zou het makkelijk zijn om heen en weer te reizen (ik verbleef in een dorpje iets buiten Frankfurt)?

Wat was het meest shockende verschil tussen Nederland en Duitsland?

Er is niks meer wat mij kan schockeren wat beiden landen betreft. Maar wat zeker opvalt is dat de Duitsers niet zo goed zijn in het onderhouden van de infrastructuur. Daarnaast is Frankfurt een enorm grote stad en heeft het altijd problemen gehad met veiligheid in en rondom het centraal station, je ziet allerlei rare types rondlopen: drugsverslaafden, stinkende daklozen en andere “vreemd” uitziende mensen. Als we het over minder zichtbare verschillen moeten hebben dan is het belangrijk om te vermelden dat de belastingen in Duitsland een stuk hoger liggen dan in Nederland en dat was voor mij de eerste keer toen ik een rekensom maakte best wel een schock. Dus wees ervan bewust, gebruik die speciale websites voor bruto en netto bedragen.

Hoe ziet je dagelijkse werkdag eruit?

Bij mijn stagebedrijf zag het er elke dag anders uit. Ik kom meestal 1 uur voor de baas en ik voer bepaalde taken uit die elke stagiair moet uitvoeren. Elke maandag is er een meeting waarbij iedereen om de beurt vertelt waar hij of zij mee bezig is en zo eventueel feedback kan krijgen van de anderen. Het is een klein team, maar ik heb natuurlijk een mentor die mij dagelijks ondersteunt en begeleidt. Naast de kleine dingetjes zoals het zetten van koffie etc. kreeg ik de vrijheid om te werken aan een onderzoek wat ik zelf interessant vind. In mijn geval heb ik een onderzoek gedaan naar automatisatie en de gevolgen voor de arbeidsmarkt. Er is natuurlijk nog veel meer want je mag je collega’s ondersteunen met hun taken en opdrachten.

Hoe is de werksfeer bij jouw stagebedrijf?

De werksfeer is prettig en ontspannend, maar dat betekent niet dat er niet hard gewerkt wordt en dat er niet gepraat of overlegd wordt. De baas maakte een opmerking dat het net een sanatorium is (doodstil dus).

Heb je ooit heimwee gehad? Hoe ben je hiermee omgegaan?

Nee ik heb voor geen enkele seconde heimwee gehad.

Voel je je thuis in Frankfurt? Waarom (niet)?

Frankfurt is heel internationaal en heeft veel te bieden. Ik voel mij daar helemaal thuis. Eén maand nadat ik naar Frankfurt verhuisde was de eerste Hema geopend. Dus ik miste helemaal niks :D

Is er een typisch lokaal gerecht dat je ECHT niet kan eten (of juist heel lekker vindt)?

Ik vind veel van de typisch Duitse gerechten super lekker. Vooral het vlees wordt veel beter bereid. Ik vind de lokale appelwijn een aanrader.

Geef ons tips over met wie je bevriend moet raken in het buitenland. De Russen? De Ieren? De Chileense?

Dit verschilt heel erg per persoon. Ik kan dus geen algemene tip geven. Ik heb twee goede vrienden die uit Rusland komen maar het is niet per se de cultuur die ons dichterbij heeft gebracht, het is ook de persoonlijkheid die natuurlijk op een veel ingewikkeldere manier gevormd wordt. Denk aan leeftijd, ervaring, opleiding, familie etc.

Beschrijf de inwoners van Frankfurt in drie woorden.

Divers, open-minded, internationaal

Wat heb je geleerd van je ervaring in het buitenland? Was het de geliefde community die je leuk vond? De goedkope cocktails? De prachtige natuur? Of was je ervaring minder dan verwacht? Details, we willen details!

Het is moeilijk om deze vragen goed te beantwoorden zonder hier een essay over te schrijven. Ik heb in eerste instantie geleerd dat ik niet in de grote “corporate wereld” wil werken. De mensen die ik ontmoet heb waren super intelligent en ik heb er prachtige gesprekken mee gehad etc. Ik ben alleen geen “business mens” en ik wil geen 9 tot 5 werk waar ik met een pak moet verschijnen en klanten moet bedienen. Daarnaast heb ik hele interessante mensen ontmoet waar ik nog steeds contact mee heb. Ik ben ook eerder in Frankfurt geweest dus ik had al wat vrienden daar en ik kom zeker terug. De ervaring was zeker waardevol en als ik terug in de tijd zou kunnen reizen, dan had ik deze stage nog een keer gedaan. Soms moet je door bepaalde dingen heen om meer duidelijkheid te krijgen over wie je bent en wil. Het verbeteren van mijn taalniveau en het verbeteren van bepaalde competenties zijn zeker niet onbelangrijk maar het beantwoorden van bepaalde carrière vragen stel ik veel meer op prijs.