alt text

Luca tijdens zijn stage in China

"Shanghai is een grote stad dus het is voor iedereen anders te ervaren. Als je van cultuur en nieuwe dingen uitproberen houdt dan is Shanghai wel echt gaaf!" Lees Luca's ervaring in China!

  • Avontuur
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • AziĆ«
  • China
naar blogs

Hey! Waar kom je vandaan? Waar studeer/leef/werk je?

Hi mijn naam is Luca, Ik kom uit Leiden en ik studeer momenteel in Amsterdam.

Wat was het eerste wat je dacht toen je in China aankwam?

Hmm, het eerste wat door me heen ging was hoe ik transport ging vinden naar de Airbnb die ik had geboekt voor de 1e week. Verder was er vrij weinig Engelse tekst te vinden wat het dus ook wel moeilijker maakte. Naast dat zijn Google, Snapchat, WhatsApp, Instagram allemaal niet beschikbaar dus moet je een VPN downloaden.

Wat was het meest shockende verschil tussen Nederland en China?

Overbevolking, er wonen 24 miljoen mensen in Shanghai (de stad is qua oppervlakte 1/8 van NL). Tijdens de rush hours is het in de metro stations dan ook een mierenhoop, wel een goed georganiseerde mierenhoop moet ik zeggen. Het leven gaat snel en georganiseerd. Het is een erg gestructureerde samenleving. Verder spreken er ook niet zoveel mensen Engels. Ze leren het wel op school maar ze kunnen het simpelweg nooit toepassen tenzij ze met een buitenlander zijn dus ze zijn best wel teruggetrokken als het aankomt op Engels praten. Er zijn wel genoeg Chinese studenten die in het buitenland hebben gestudeerd dus de jongeren spreken over het algemeen wel Engels. 

Hoe ziet je dagelijkse werkdag eruit?

Ik ga meestal op een share bike naar het kantoor. Ik begin om 09:30 en ben bezig tot 18:30. Ik werk in een internationaal bedrijf. Meerderheid van het team was nog steeds Chinees maar er zaten ook wel wat Europeanen en Amerikanen tussen. En iedereen in het bedrijf spreekt Engels.

Hoe is de werksfeer bij jouw stagebedrijf?

Is leuk. Werk in een open office met best wel jonge collega's. Er zijn ook wel veel andere interns waarmee ik meestal ga lunchen en ook wel eens een weekend trip heb gedaan naar andere steden in China. 

Heb je ooit heimwee gehad? Hoe ben je hiermee omgegaan?

Nee niet echt. Soms kan de Chinese cultuur een beetje overwhelming zijn maar als je geïnteresseerd bent in de cultuur dan kan je alles wel een plekje geven. Er zijn ook veel westerse plekken (restaurants, bars en clubs) in Shanghai dus als je het echt niet meer kan hendelen, dan kan je altijd in de expat kringen gaan leven.

Voel je je thuis in China? Waarom (niet)?

Hmm, niet echt. De taalbarrière maakt het lastig om me echt 'thuis' te voelen. Ik volg wel 2x per week Chinese lessen en spreek inmiddels ook wel basis Chinees. Kan gewoon eten bestellen en small talk voeren. Maar de mensen zijn wel gewoon heel open over het algemeen en met gebarentaal kan je verder komen dan je denkt haha. En er zijn ook veel translation apps die kunnen helpen. 

Is er een typisch lokaal gerecht dat je ECHT niet kan eten (of juist heel lekker vindt)?

Ik ben niet zo moeilijk met eten dus ik heb alles wel geprobeerd. Chicken feet, chicken hart, ox tongue en nog andere gerechten. Soms wist ik niet precies wat het was en ik wilde het denk ik ook niet weten maar ik heb het gewoon geprobeerd. Als je een moeilijke eter bent zal je het wel lastig krijgen in China. Er zijn wel genoeg westerse fast food restaurants. Het is trouwens niet zo dat al de gerechten heel gek zijn. Je kan gewoon fried rice met zalm en salade krijgen of fried noodles met kip en paprika. Oja en pittig in China, is erg pittig voor Nederlandse standaard.

Geef ons tips over met wie je bevriend moet raken in het buitenland. De Russen? De Ieren? De Chileense?

De Chinesen zelf. Ik heb zelf voor China gekozen omdat ik geïnteresseerd was in de cultuur en het land. De beste manier om in aanraking te komen met de cultuur is door met Chinezen te meeten. Je moet gewoon de jongere studenten vinden die Engels spreken, er zijn er genoeg aangezien veel van hen ook in het buitenland hebben gestudeerd. Door de taalbarrière is het soms lastig alles te vinden of uit te proberen, maar als je met een local bent ervaar je veel meer van de cultuur.

Beschrijf de inwoners van China in drie woorden.

Oké de inwoners van China kan ik niet in 3 woorden beschrijven aangezien ze verschillen per region haha. Dus het wordt voor Shanghai: vriendelijk, gestresst en beleefd (tot op een zekere hoogte). 

Wat heb je geleerd van je ervaring in het buitenland? Was het de geliefde community die je leuk vond? De goedkope cocktails? De prachtige natuur? Of was je ervaring minder dan verwacht? Details, we willen details!

Interessante ervaring, interessante cultuur. Heb ook gezien dat er veel kansen zijn hier in China. Ben er na 3 maanden ook wel van overtuigd dat 2 jaar Chinees leren een betere investering van tijd is dan 4 jaar aan een bachelor werken (combinatie is ideaal). Shanghai is een grote stad dus het is voor iedereen anders te ervaren. Het kan heel erg heet worden in augustus vooral. Maar als je van cultuur en nieuwe dingen uitproberen houdt dan is Shanghai wel echt gaaf. En ik raad Chinese lessen heel erg aan want het is echt een andere wereld. Engels werkt niet altijd zoals we gewend zijn. Speaking Chinese is the only way into the culture.