alt text

Mandy tijdens haar stage in Zuid-Afrika

Heel leuk het idee om een stage te lopen in het buitenland, maar hoe krijg je dit allemaal voor elkaar? Mandy aan het woord!

  • Avontuur
  • Stage
  • Buitenlandse stage
  • Zuid-Afrika
  • Kaapstad
naar blogs

Mandy in Kaapstad: “Lijkt Afrikaans zó op Nederlands?”

Eerlijk is eerlijk, ik dacht dat ik dit best even in mijn eentje kon regelen. Ik begon met het upgraden van mijn cv en ik heb een motivatiebrief geschreven, vervolgens verschillende bedrijven in verschillende landen gemaild om te kijken of ik bij hun stage kon lopen. Helaas heel weinig respons of een afwijzing. Ik baalde ontzettend want ik wilde dit heel erg graag. Toen heb ik toch maar besloten om Abroad Internships om hulp te vragen en tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van! Ik kon al het gedoe uit handen geven en ik kreeg meerdere interessante opties. Na één Skypegesprek met een bedrijf uit Zuid-Afrika had ik mijn stage al gevonden. Ik zou daar vijf maanden lang stage gaan lopen. Buiten het regelen van een stageplek moesten er ook nog veel andere dingen geregeld worden, zoals een visum, vlucht, verblijf, verzekeringen etc. Gelukkig kon ik met al mijn vragen terecht bij Abroad Internships. Vooral het rondkrijgen van een visum kan erg tegen zitten maar het is allemaal de moeite waard. 

Afscheidsfeestje en studentenhuis

Het laatste weekend voordat ik vertrok heb ik een afscheidsfeestje gehouden voor vrienden en familie. Natuurlijk is het niet leuk om een tijdje weg te gaan bij je vrienden en familie maar ik wist zeker dat mijn stage een hele goede ervaring zou zijn voor mijn persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

Eindelijk was het zover en mocht ik vertrekken naar Kaapstad. Het afscheid op Schiphol was echt even zwaar maar ik moest blijven denken aan al het moois dat zou komen. Na een reis van meer dan 24 uur werd ik opgehaald door de eigenaren van mijn verblijfplaats en werd ik afgezet bij het studentenhuis. Ik liep het huis binnen en ik hoorde mensen Nederlands praten! Ik dacht, huh lijkt Zuid-Afrikaans echt zo erg op het Nederlands, maar vervolgens bleek dat 12 van de 15 mensen in het huis Nederlands waren, supergezellig! Hierdoor klikte het meteen en waren mijn zenuwen snel verdwenen. Ik had echt geen tijd om even rustig het huis te bekijken of mijn tas uit te pakken, nee ik moest gelijk mee naar het strand en uiteten. Ik vond het ontzettend leuk dat ik gelijk bij de groep betrokken werd! De eerste paar dagen in Kaapstad hoefde ik nog niet naar mijn stage, waardoor ik rustig de tijd had om alles hier goed te regelen, de stad te ontdekken en huisgenoten beter te leren kennen. 

Eerste stagedag

Op mijn eerste stagedag kreeg ik toch wel wat zenuwen. Ik verliet het huis om 08:00 met de Uber (taxi) gezien ik om 09:00 op stage moest zijn. Ik wist dat het 15 minuten rijden was maar je wilt natuurlijk niet te laat zijn op je eerste werkdag. Mijn tip is: houd rekening met cultuurverschillen!! In Zuid-Afrika is op tijd komen geen goed teken. Ik kwam zoals gepland om 08:15 aan bij de receptioniste en zij vertelde mij dat mijn baas nog niet aanwezig was en dat ze even voor me zou bellen waar hij was. Vervolgens bleek dat hij door haar wakker gebeld werd want hier beginnen ze standaard een half uur later dan gepland en zou hij dus pas om 9:30 op het werk komen! Laat mijn baas nou ook nog net last hebben van een ochtendhumeur... Na een lastige start begon alles vanzelf op z’n plek te vallen. Ik werd aan iedereen voorgesteld en kreeg mijn eigen plekje in het bedrijf. De rest van de week was ontzettend interessant maar ook erg rustig. Het harde werken dat wij gewend zijn in Nederland, dat kennen zij hier wat minder. 

Al met al was het al een week om nooit te vergeten. De mensen en ervaringen die ik al in één week heb kunnen ervaren waren superleuk!