alt text

Rashiq tijdens zijn stage in Kuala Lumpur!

"Wat ik heb geleerd van mijn ervaring in het buitenland is dat het goed is om af en toe uit je comfort zone te stappen. Kuala Lumpur is een fantastische plek om naartoe te gaan voor een stage in het buitenland."

  • Avontuur
  • Reizen
  • Stage
  • Buitenlandse stage
naar blogs

Hey! Waar kom je vandaan? Waar studeer/leef/werk je?

Hey! Ik ben Rashiq en ik kom uit de mooie stad achter de duinen: Den Haag! Daarvoor heb ik nog zeven jaar in Curaçao gewoond, dus ik beschouw dat als een tweede woonplek. Momenteel studeer ik aan De Haagse Hogeschool en volg ik de voltijd studie Bedrijfskunde.

Wat was het eerste wat je dacht toen je in Kuala Lumpur aankwam?

Het eerste wat ik dacht toen ik eenmaal in KLCC aankwam was “Damn, dit is veel moderner dan ik had gedacht”. KL is echt een prachtige internationale metropool wat echt gelijk mijn aandacht trok om alles te verkennen wat er te verkennen valt. 10/10 would recommend.

Wat was het meest shockende verschil tussen Nederland en Maleisië?

Het 24/7 zomerse weer! Nee, dat antwoord is best wel flauw. Het shockende verschil is dat er tussen moderne gebouwen ook oude vervallen gebouwen te zien zijn. Mijn appartementencomplex is bijvoorbeeld nieuwbouw, maar de gebouwen eromheen zijn best wel vervallen.

Hoe ziet je dagelijkse werkdag eruit?

Mijn werktijden staan vast van 9 tot 6, maandag t/m vrijdag. Prima werktijden en ik heb altijd wel wat te doen. De taken die ik krijg zijn niet al te moeilijk, maar wel erg leerzaam en mijn team bevalt het geloof ik wel dat ze een keer een stagiair hebben (ik ben namelijk de eerste stagiair voor het Business Development team).

Hoe is de werksfeer bij jouw stagebedrijf?

Dit is echt het beste punt van mijn stage tot nu toe. Ik weet niet of het hetzelfde is bij andere bedrijven in KL, maar bij mij heerst er echt een informele sfeer en iedereen is echt hecht met elkaar. Ik weet nog dat ik mijn stagebegeleider de eerste twee weken met “sir” aansprak, totdat de Human Resource medewerkster zei dat ik normaal moest doen en hem gewoon bij zijn voornaam moest aanspreken. Zelfs de CEO en COO van het bedrijf zijn heel erg relaxed in de omgang. De mensen kunnen natuurlijk ook serieus zijn, maar ook maken ze vaak grapjes. Het is soms net alsof ik met mijn vrienden en vriendinnen communiceer!


Heb je ooit heimwee gehad? Hoe ben je hiermee omgegaan?

De enige keer dat ik ooit echt heimwee heb gehad was de eerste ochtend toen ik net in mijn nieuwe appartement was ingetrokken. Het viel toen wel even zwaar, omdat ik toen nog niemand kende, maar ik deed gewoon wat ik altijd deed. Ik ging lekker naar de gym, at vijf kilo aan voedsel en ging lekker verder met KL verkennen. Dat zorgde er meteen voor dat ik mijn gedachten ergens anders op kon richten.

Voel je je thuis in Kuala Lumpur? Waarom (niet)?

Om eerlijk te zijn is dit echt een te gekke stad. Het OV hier werkt soortgelijk als in Nederland. Met een Touch ’n Go card (zelfde als OV-chipkaart) kom je erg ver. Het is hier verder ook goedkoop, dus ik eet superveel, waarna ik weer opmerkingen over dit bizarre eetgedrag moet aanhoren van m’n collega’s (OH MY GOD, you’re eating again??!). Een Grab (soort Uber in Zuidoost-Azië) is hier supergoedkoop, dus je hebt eigenlijk niet echt een auto nodig en dit is vooral handig als je na het uitgaan snel thuis wilt komen. Het weer is super! En bovenal zijn de verschillende culturen en bouwwerken hier echt adembenemend. Ik zou deze vraag wel vol kunnen schrijven met van alles, maar als je eraan denkt om naar KL te komen... Do it!


Is er een typisch lokaal gerecht dat je ECHT niet kan eten (of juist heel lekker vindt)?

Vanwege de verschillende culturen in KL heb je echt enorm veel variatie aan verschillende gerechten, dus ik kan hier echt geen goed antwoord op bedenken. Wat wel raar is, is dat ze hier red bean door verschillende dingen gooien, zoals ijs (???). Maar het rare is dat ik het niet eens zo heel erg gek vind smaken. Durian is een beroemde vrucht hier, je ruikt de penetrante geur ervan al van een paar meter afstand en het lijkt alsof je op een stuk vet kauwt. Het is niet alsof ik er ooit een craving voor zal hebben, maar het is ook niet heel erg slecht. Kortom, eet gewoon alles hier!

Geef ons tips over met wie je bevriend moet raken in het buitenland. De Russen? De Ieren? De Chileense?

Iedereen natuurlijk! Als jij iemand mag en diegene mag jou, dan kan je gewoon vrienden met ze worden vind ik. Omdat het bedrijf waar ik stage loop ook mensen in dienst heeft van overal ter wereld leer je heel veel nieuwe dingen! Tijdens het uitgaan kom ik zelfs af en toe Nederlandse mensen tegen en ga ik vaak uit met mensen die meestal afkomstig zijn van landen uit Europa of Azië zelf.

Beschrijf de inwoners van Kuala Lumpur in drie woorden.

Relaxed, vriendelijk en behulpzaam.

Wat heb je geleerd van je ervaring in het buitenland? Was het de geliefde community die je leuk vond? De goedkope cocktails? De prachtige natuur? Of was je ervaring minder dan verwacht? Details, we willen details!

Wat ik heb geleerd van mijn ervaring in het buitenland is dat het goed is om af en toe uit je comfort zone te stappen. Kuala Lumpur is een fantastische plek om naartoe te gaan voor een stage in het buitenland. Als je eenmaal in het buitenland zit, kijk dan ook even of je andere landen kan bezoeken in die regio. Je zit er dan toch en de ticketprijzen zijn dan veel goedkoper, dan wanneer je vanuit Nederland zou vertrekken. Op deze manier heb ik ook Singapore, Bali, Bangkok, Sydney en Hong Kong gezien! De ervaring die ik hier heb gehad was fantastisch, zowel qua educatieve als persoonlijke ontwikkeling. Maleisië zelf zit ook vol met natuur, dus als je een keer weg zou willen uit de drukke stad van KL, kijk dan eens bijvoorbeeld naar Cameron Highlands!

Groetjes vanuit (nu nog) Kuala Lumpur,

Rashiq